Вінницький «Савой» став “валізою без ручки”: на третій рік реставрації узялись ремонтувати перекриття, а от завершувати немає за що (ФОТО)
10.02.2015 | Будівництво та архітектура, Новини
DSC_0796_2

Майбутнє однієї з головних архітектурних та історичних пам’яток Вінниці – 103-річного готелю «Савой» – схоже, «зависло» на невизначений термін. Реставрацію будівлі, що розпочалася три роки тому, призупинено. Причина у грошах, яких у орендаря в особі Вінницького апеляційного адмінсуду немає. Керівництво суду виправдовується, мовляв, що отримали від держави, на те і реставруємо. Власне, відсутність грошей впродовж усього часу ставала причиною численних «перекурів» будівельників.

Як відомо, екс-готель «Савой», спроектований архітектором Артиновим, віддано в оренду суду на 25 років. На початку відновлення пам’ятки було оголошено суму, в яку обійдеться реставрація – 29,91 мільйонів гривень, за що журнал «Форбс» назвав її третім за дороговизною ремонтом, замовленим державними органами в Україні.

DSC_0798_1

Початок відновлення «Савою» видався досить оптимістичним – досить скоро відновили фасад із заміною старої ліпнини на ідентичну нову. Але й так само скоро завдяки фасаду, що невпинно почав відлущуватися разом із штукатуркою, стало зрозуміло – із реставрацією не все добре. Торік причину чітко прояснив Ігор Козловський, керівник підприємства МУР, що виконувало роботи – замість того, щоб почати з даху, замовник узявся ремонтувати фасад, відтак почали промокати стіни «Савою», який зиму простояв майже під відкритим небом. Впродовж усього 2014 року не стільки тривала реставрація, скільки численні скандали і судові баталії між керівництвом адмінсуду і Держархбудінспекції.

З наочних «успіхів» реставрації історичної споруди за минулий рік можна відзначити завершення надбудови мансарди із вежею, що наблизило «Савой» до його первозданного вигляду. Паралельно ж надалі осипався новенький фасад, а всередині проводили демонтаж старих перекриттів між поверхами. І ось, з початком 2015 року, коли приміщення екс-готелю стали проглядатися із першого до останнього поверхів, представник підрядної організації ТОВ «Рембудгазмонтаж» заявив, що підприємство призупиняє роботи. «Мабуть, усе припинятимемо. З самого 2013 року за нашу роботу так і не розплатилися. А сьогодні без коштів мало хто хоче працювати…», – цитує представника ТОВ Геннадія Варгуляка газета «Місто».

Звісно, ручка до валізи, яку так незручно тягнути і неможливо викинути, рано чи пізно знайдеться, «Савой» буде відновлено. Бодай кимось і за будь яку ціну. Принаймні, хочеться вірити що таку архітектурну пам’ятку, якими й так небагата Вінниця, згубити не дадуть. Але поки що все виглядає ось так:


Написати коментар

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті дозволяється за умови посилання на urban.vn.ua. Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту за умови гіперпосилання на urban.vn.ua.
Порушення вищевказаних умов є порушенням захищених законом прав інтелектуальної власності та прав на інформацію.
Контакт: [email protected]
Яндекс.Метрика
Яндекс цитування