Частину вулиці Першотравневої назвуть іменем мера Оводова. Всього на перейменування 133 вулиці
10.07.2015 | Місто, Новини | 779 переглядів
VPDT_qbEWB0

У Вінниці 133 вулиці підлягатимуть перейменуванню та ще у 14-х вулиць зміниться обґрунтування їх назви. Про це повідомив вінницький історик, член робочої групи з декомунізації Олександр Федоришен.

З переліком вулиць визначались під час  засідання робочої групи з питань заборони використання комуністичної та націонал-соціалістичної (нацистської) символіки на території міста.

Поки що у ЗМІ потрапив попередній перелік вулиць, які будуть перейменовувати:

249724046df78f0f42da33339717b005716a0a6a6f6e19a1e39f7535d2b24b926566f35af37e53b797a209f8ea7713c7e77671thumb_image

Окремі історичні особистості, іменами яких було названо вулиці, викликали у членів робочої групи дискусію. За словами голови робочої групи Андрія Реви, є історичні моменти, які можна тлумачити по-різному, і в кожного з істориків є своє з цього приводу бачення. Наприклад, Зою Космодемянську вважати символом комуністичного режиму чи героєм війни. Більшість істориків вважає, що вона все ж є героєм війни, яка загинула захищаючи свою Батьківщину, а вже потім радянська пропаганда зробила її своїм символом. «Людина за покликом серця захищала свою країну і загинула, тому ми прийшли до висновку, що перейменовувати цю вулицю не потрібно. Це лише наша пропозиція, але я хочу, щоб всі розуміли, що остаточні рішення прийматимуть депутати міської ради, думка комісії не є остаточною, ми є лише дорадчим органом.

Щодо Стахурського теж думки комісії були майже одностайними. І хоча він був першим секретарем обкому партії,  він був не стільки символом комуністичної доби, скільки людиною, яка відбудовувала Вінниччину у післявоєнний період», – каже Андрій Рева

Першочергово комісія прийняла рішення щодо не перейменування вулиці Першотравневої, адже 1 травня залишається державним святом. Однак, потім було зачитано звернення від Краєзнавчого музею, який запропонував Першотравневу, яка є чи не найдовшою вулицею міста, розділити на дві частини площею Героїв Майдану, і ділянку, яка розташовується в історичній частині Вінниці, назвати іменем Миколи Оводова. Колишній міський голова проживав саме на цій вулиці, і враховуючи вклад цієї особистості в розвиток міста, є логічним, що вулиця носитиме його ім’я. Комісією ця пропозиція була підтримана, тому Першотравневу внесли у перелік вулиць на перейменування. Назву ж другої частини вулиці до перехрестя зі Хмельницьким шосе в подальшому будуть ще обговорювати.

«Дискусійних моментів, яких очікував, практично не було. Були суперечливі питання, які необхідно було проговорити. І в цьому випадку думка кожного з членів комісії була цінною. Під кожне рішення була якась  логіка речей, – каже історик Олександр Федоришен. – З першого засідання комісії на сторінку однієї з соціальних мереж надійшло 64 пропозиції, переважна більшість підписані, але є й анонімні. Це не рахуючи офіційних звернень до міської ради. Тобто активність людей з цього питання величезна. Є вже низка пропозицій конкретних перейменувань. Наприклад, вулиці Михайличенка на Петра Могили. Половина листів, які стосувалися перейменування вулиці Козицького стосувалися на перейменування щододиректорії УНР або Симона Петлюри. Це пов’язано з розташуванням тут готелю «Савой», де розміщена урядова дошка на честь тимчасової столиці Української Народної Республіки. Що зобов’язує городян і членів комісії пропонувати такі речі. Я схиляюсь до варіанту столичного державницького статусу Вінниці».

ІНШІ НОВИНИ
VPDT_qbEWB0
Частину вулиці Першотравневої назвуть іменем мера Оводова. Всього на перейменування 133 вулиці
DSC_1133_1
Бажаний і непотрібний: Розкішний палац Меринга на Вінниччині, що називають копією Маріїнського, розвалюється в очікуванні на реставрацію
1
Єдину у Вінниці відокремлену велодоріжку першими випробовують… мами з колясками
11
Де навчались вінничани сто років тому
1
У Вінниці почали капремонт вулиці Карла Маркса. На Морозова і Громова – завершують
DSC_0889
Міськрада підтримала приєднання до Вінниці селища Десна
13
З Вінниці у Берлін і Гданськ поки нічого не літатиме. Директор аеропорту пояснив чому
DSC_0901_1
До складу Вінниці хоче увійти селище Десна. Як живе потенційно новий мікрорайон міста?
DSC_0201
На набережній Південного Бугу відновлять освітлення
DSC_0845_1
При в’їзді у Вінницю квітами висадять «ретроавтомобіль», а потім візьмуться за «рельєф України» біля мерії
1
Яким буде Х мікрорайон Вишеньки? Архітектори презентували свої плани
DSC_0496_1
У Вінниці хочуть покласти край хаосу з вивісками магазинів і кафе. Всі будуть по стандарту
1
Площу Небесної Сотні захистять від авто антипаркувальними стовпчиками
IMG_6041
Державіа дозволила літати з Вінниці у Берлін і Гданськ
1
Багатостраждальний тротуар на Коцюбинського нарешті дочекався ремонту

Написати коментар

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті дозволяється за умови посилання на urban.vn.ua. Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту за умови гіперпосилання на urban.vn.ua.
Порушення вищевказаних умов є порушенням захищених законом прав інтелектуальної власності та прав на інформацію.
Контакт: [email protected]
Яндекс.Метрика
Яндекс цитування