012
Мешканці правобережжя Вінниці уже вчаться сортувати відходи
4 Червня | Місто, Новини

У Вінниці стартував пілотний проект по роздільному збору твердих побутових відходів (ТПВ). З 1 червня на правобережжі міста підприємство «ЕкоВін» розпочало встановлювати на спеціальних майданчиках у дворах багатоповерхівок  два види контейнерів – для сухого та вологого сміття, з відповідними інформаційними наліпками. Тож мешканці Вишеньки вже почали звикати до сортування відходів.

001

Щодня мешканці Вінниці «виробляють» більше двох тисяч кубічних метрів відходів. 44% з них – це сухе сміття, яке може йти на вторинну переробку. Ще кілька років тому такий непотріб разом з іншим ТПВ підлягав захороненню на міському сміттєзвалищі. Із встановленням на полігоні поблизу с. Стадниця сміттєсортувальної станції частину пластику, скла і заліза вдається відібрати із загального масиву відходів. Але робота станції не забезпечує повне вилучення сміття, яке можна переробляти, і тим самим не забруднювати ним навколишнє середовище.

ЕкоВін 010

Європейські країни знайшли вихід із цієї ситуації шляхом запровадження сортування відходів починаючи з мешканців, продовжуючи сміттєпереробними заводами. Сьогодні там вже діє відпрацьована роками система. А люди звикли викидати сухі відходи оремо від вологих, причому в деяких країнах громадяни сортують окремо скло, пластик, папір та інші відходи, дотримуючись чітких правил поводження із тим чи іншим сміттям.

ЕкоВін 016

Вінниця пішла по найпростішому шляху, який буде найбільш зручним для мешканців на початковому етапі, – в місті запроваджено двофракційну систему сортування відходів. Тобто мешканцям необхідно звикнути до двох відер – в одне варто викидати сухі відходи (пластикові пляшки, скло, папір та метал), в друге – вологі (харчові відходи, забруднена упаковка, підгузки та інше).

12

Директор підприємства «ЕкоВін» Володимир Чорновол розповідає, що він особисто спостерігає за поведінкою вінничан у перші дні запровадження проекту. «Реакція на нові контейнери різна: дуже мало, але є такі, хто навіть не звертає увагу на наліпки. Мене дуже приємно здивували мешканці будинків по проспекту Юності, особливо літні люди, вони буквально біля контейнерів діставали пляшки, коробки та інші сухі відходи та викидали у інший контейнер. Думаю, вінничани швидко звикнуть до змін. В свою чергу ми будемо працювати над тим, щоб якісно обслуговувати мешканців», – каже Володимир Чоновол.

Перші контейнери для роздільного збору відходів з’явилась на території, яку обслуговує ЖЕК №12. Наразі заміна баків триває в дворах 6-го та 7-го ЖЕКів. До кінця тижня вони з’являться на всій території Правобережжя, за виключенням приватного сектору та Свердловського масиву.​

За інформацією Департаменту у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Вінницької міської ради

Місто
Інфраструктура
Будівництво і архітектура
Історія міста
Новини області
Подорожі
Україна
Світ
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті дозволяється за умови посилання на urban.vn.ua. Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту за умови гіперпосилання на urban.vn.ua.
Порушення вищевказаних умов є порушенням захищених законом прав інтелектуальної власності та прав на інформацію.
Контакт: [email protected]