Напівзруйнований маєток Кумбарі на Першотравневій повернуть до життя за два роки
12.11.2014 | Будівництво та архітектура
DSC_0398_1

У ще однієї архітектурної пам’ятки Вінниці з`явився шанс на повернення до життя. Слідом за відновленням будівлі колишнього готелю «Франція» на Соборній (екс-кафе «Вогник») той самий інвестор обіцяє відреставрувати напіврозвалений колишній маєток Кумбарі – буділю на розі Першотравневої та Козицького. Як і за радянських часів основним профілем закладу буде медичний.

Після фактичної відбудови (від приміщення зараз залишилися лише напівзруйновані стіни) будівлі, з нинішньою площею 824 квадратних метри, як передбачено інвестиційною угодою, укладеною між міською радою та підприємством «Статус Приват», тут буде багатофункціональний медичний заклад.

DSC_0375_1

Насправді, як зазначають в мерії, за назвою цього підприємства стоїть людина, уже причетна до іншої історичної реконструкції у місті – Сергій Капуста. Мова йде про уже згадане колишнє кафе «Вогник». За словами одного з власників будівлі бізнесмена Сергія Капусти, перша черга готелю, – а це близько 30 номерів з запланованих 65, має відкритися влітку 2015 року.

За ловами Сергія Капусти, будівля на розі Першотравневої та Козицького, після реконструкції стане багатофункціональним комплексом медичного профілю.

- Зовнішній вигляд будівлі буде максимально наближений до історичного, – обіцяє інвестор, додаючи, що уся реконструкція займе близько двох років.

Цей будинок, який зводився на початку 1900-років, за найбільш поширеною версією, пов’язують з дружиною купця Олександра Кумбарі – Софією. За радянських часів тут був медичний заклад.

Так виглядала будівля у першій половині 20-го століття.

z_6b141902

За років незалежності будинок здається в оренду одному сільськогосподарському товариству.

- До цієї фірми мав стосунок один з так званих відомих вінницьких підприємців. Ми два роки ставили йому вимогу відновити будівлю, але замість цього він зняв дах з будівлі, поставивши її таким чином під загрозу повного знищення, – розповідав тоді ще міський голова Вінниці Володимир Гройсман під час відкриття відновленого фасаду готелю «Франція» рік тому.

Тим часом у підприємця Віктора Маліновського своя версія.
- Нам просто не дали можливості там щось робити – не виділили землю, без цього ми не могли отримати дозвіл на реконструкцію, хоча проект був зроблений, – каже він. – Ми протягом року тричі намагалися зробити проект відведення землі і тричі нам його не погодили.

Якби там не було, на сьогодні на об’єкті уже працюють будівельники. Поки що проводяться підготовчі роботи.

DSC_0385_1

Та судячи з даних, розміщених на сайті інспекції державного архітектурно-будівельного контролю, «Статус Приват» уже має декларацію про протиаварійні та невідкладні консерваційні роботи.

Загальна сума інвестицій, передбачена угодою, за словами директора департаменту економіки та інвестицій міськради Галини Якубович, передбачена на рівні щонайменше чотирьох мільйонів гривень. Передбачений термін реконструкції – три роки, після введення в експлуатацію інвестор отримає будівлю у приватну власність.

Крім того, відповідно до інвестиційної угоди, інвестор також зобов’язується відшкодувати міській раді вартість об’єкта (згідно зі звітом про незалежну оцінку) – майже 740 тисяч, вартість проектних робіт та пайову участь у розвитку інфраструктури.

VO5nL0stJc4 (1)

Відповідно до одного з рішень виконкому на цю тему (від 28.08.2014 р. №1914), мова йде про реконструкцію історичної будівлі з добудовою мансарди. До речі, саме проект з мансардою на особняк купця Кумбарі у 2012 році розробили працівники компанії «МУР» на замовлення департаменту архітектури, містобудування та кадастру.

20 хвилин


Написати коментар

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті дозволяється за умови посилання на urban.vn.ua. Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту за умови гіперпосилання на urban.vn.ua.
Порушення вищевказаних умов є порушенням захищених законом прав інтелектуальної власності та прав на інформацію.
Контакт: [email protected]
Яндекс.Метрика
Яндекс цитування