8
Січ
07:58
Повернення місту кінотеатру “Росія” в процесі, але у мерії так і не знають, що з ним робити далі
DSC_0616_1

Надію повернути у комунальну власність колишню гордість Вінниці – кінотеатр «Росія» усе ще не полишають у міській владі. Будівлю кінотеатру здано в оренду до 2021 року у 90-х і відтоді її почали спотворювати перебудовами, занехаявши настільки, що швидко із візитівки міста кінотеатр перетворився на його ганьбу.

Виконуючий обов’язки міського голови Сергій Моргунов у інтерв’ю виданню «РЕАЛ» зазначив, що робота над поверненням «Росії» ведеться. Щоправда про успішність процесу не уточнив, а також зізнався, що поки ніяк не визначаться, що робити із кінотеатром після повернення.

 «Проблема не стільки в поверненні, скільки пошуку інвестора для того, щоб дати об’єкту друге життя. Щодо майбутнього цієї будівлі надходили різні пропозиції. Такий об’єкт в центрі міста повинен нести, перш за все, соціальну функцію. Не сперечаюся, час диктує свої підходи. Можливо, будівля слід переобладнати під культурний центр з великим залом. Якщо і зберігати кінотеатр, то може не із залом на 900 місць, а дещо меншим. Тому з потенційними інвесторами поки спільну мову не знаходимо. Але чекаємо … Думаю, враховуючи ситуацію в державі, ще доведеться почекати. Але краще почекати, ніж наламати дров, і бути причетним до того, що в центрі міста з’явиться щось страшне, і через 10 років за нього буде соромно», – каже Сергій Моргунов.

DSC_0828_1

На розписану графіті обшарпану виразку на тілі Вінниці кінотеатр «Росія» почав перетворюватись незадовго після того, як його, за керівництва мера міста у 90-ті Дмитра Дворкіса, було віддано комерційним структурам у довгострокову оренду. Після вбивства депутата-базнесмена Віктора Кішека, який орендував кінотеатр, той дуже швидко прийшов до занепаду. Якийсь час на першому поверсі кінотеатру був нічний клуб, зараз там працює ресторан і декілька дрібних орендарів, які всі разом прибудовами спотворили колись цікавий на свій час фасад. Свій внесок у і без того плачевний вигляд зробили “майстри” настінного розпису. А про навколишній благоустрій годі й говорити – плитка та східці, які не бачили ані мітли, ані ремонту вже багато років, розсипаються на очах.

DSC_0824_1

DSC_0794_1

DSC_0800_1

[nggallery id=31]

Сьогодні вінничани намагаються навіть не дивитись у бік колишнього кінотеатру, що як привид з Прип’яті зустрічає першим, коли підіймаєшся до головної вулиці міста. А все колись було зовсім інакше… Кінотеатр «Росія», збудований наприкінці 60-х років, вважався справжнім проривом як в архітектурному значенні, адже уособлював собою нову, сучасну радянську Вінницю, так і в технічному. Це був найкращий кінотеатр з глядацькою залою на 1200 місць, перший, де почали демонструвати широкоформатне кіно, квитки сюди розкуповували за кілька днів до сеансу. Ще чимало вінничан можуть пригадати великі і сучасні, за тодішніми мірками, хол та буфет…

DSCN3137

27f443430975

Тепер побачити кінотеатр «Росія» у первозданному вигляді можна, крім як по фото, на прикладі макету у пожежному музеї, що при управлінні ДСНС на вулиці 600-річчя. Розкладний макет у пропорціях 1:50 було створено, щоб показувати принцип роботи пожежної сигналізації та евакуації у кінотеатрі.

FWSOwx0kfC4

Відколи у середині 90-х кінотеатр припинив виконувати свою першочергову функцію, відтоді у місті й розмов про відновлення «Росії» (або нехай і з іншою назвою, що у світлі нинішніх подій, прогнозовано). Згодом, коли стало остаточно визнано, що оренда кінотеатру стало величезною помилкою і орендар не в змозі не те, що утримувати, а буквально знищує будівлю, почали з’являтись проекти майбутньої реконструкції об’єкту. Уже під нового потенційного інвестора.

x_0de8011b

Ще десять років тому виникла концепція, за якою передбачається не тільки перебудова самої споруди, а й формування нового громадського простору перед нею із встановленням пам’ятника Івану Богуну. Власне, за цим задумом, площа перед екс-кінотеатром мала отримати назву на честь полковника козацького війська. Але поки що…

Місто
Інфраструктура
Будівництво і архітектура
Історія міста
Новини області
Подорожі
Україна
Світ
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті дозволяється за умови посилання на urban.vn.ua. Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту за умови гіперпосилання на urban.vn.ua.
Порушення вищевказаних умов є порушенням захищених законом прав інтелектуальної власності та прав на інформацію.
Контакт: [email protected]