DSC05510
Оновлений вінницький планетарій почне роботу з 20 листопада
13 листопадаа | Місто

З 20 листопада після завершення капремонту фасаду, даху, заміни проекційної оптики, старих радянських об’єктивів, встановлення лазерних проекторів, планетарій, який вже півсторіччя знайомить маленьких вінничан з основами астрономії, знову розпочне приймати відвідувачів.

Майже 50 років тому у Центральному міському парку було побудовано планетарій, але за весь час існування ремонт у ньому не робився. Протягом п’яти років, з 2007 до 2012 року, частина приміщення планетарію була в оренді і використовувалось як склад. Ремонт орендарями також не робився, технічний стан приміщень погіршувався, а сам планетарій занепадав. Щоб зберегти заклад, в січні 2012 було розірвано договір оренди. Після чого МКП «Вінницязеленбуд» розпочало ремонт.

DSC05506

Перед початком ремонтних робіт з приміщень вивезли 6 вантажівок сміття. Після чого зробили ремонт фойє, санвузлів, даху над фойє. Також облаштовано теплопункт та встановлено котел, що працює на твердому паливі, який дає змогу економити кошти на опаленні будівлі.

В самій же «зоряній» залі проведено реконструкцію німецького оптико-механічного проекційного апарату «Малий Цейс». Було замінено джерело світла, лампу розжарювання на металогалогенну лампу, що дало можливість підвищити яскравість зірок і планет в 15 разів. Була замінена проекційна оптика в проекторах панорам, виготовлено нові діапозитиви, що надало змогу якісно покращити проекцію панорам «Місяця», «Вінниці», «тропіків», «Північного полюсу». Замінено також в проекторах панорам старі радянські об’єктиви 50-х років на сучасні. Власними силами було виготовлено проекційний апарат, що дало змогу створити кругову панораму. Розроблено і виготовлено електронні пристрої, які дають змогу автоматично, по команді з пульту лектора, синхронізувати проекцію усіх восьми проекторів.

DSC05507DSC05513

Півроку тому було розпочато капремонт самої будівлі. За цей час здійснено повний ремонт фасаду, утеплення крівлі з влаштуванням водовідвідних лотків. Виконано ремонт кімнат планетарію та «зоряної» зали. Також у залі та холі додатково встановили лазерні проектори і телевізори.

В підвальному приміщені, яке раніше не використовувалося через часті підтоплення, зроблено ремонт та створено навчальну залу. Зараз тут проводиться п’ять безкоштовних астрономічних гуртків для різних вікових груп.

Незабаром в холі запрацюють камери відеоспостереження та точки Wi-Fi. Також зміниться і вивіска планетарію, наразі виготовляється напис з літер, який розмістять над входом.

DSC05514DSC05517

За словами лектора планетарію і керівника гуртків Надії Почапської, планетарій працюватиме щоденно з 10 до 18 години, але якщо замовлення буде і на іншу годину, то, звичайно, відвідувачам не відмовлять: «Ми працюємо по замовленнях, але на вихідні дні плануємо проводити лекції для гуляючих у парку людей. У нас дуже багато програм – біля 50, бо для різного віку, кожна з програм подається по різному. Це і «Іменини для дитини», і «Магія зірок – магія кохання» для закоханих (люди завчасно приносять фотографії в електронному вигляді, щоб програма була саме про ту «зірочку», яку вже обрав хлопець і сеанс присвячується саме їй), і шкільна чи студентська програми». Вартість квитка для дорослих становитиме 25 грн., дитячий квиток – 20 грн. Замовити груповий сеанс можна за тел. 69-21-98, мінімальна група – 10 чол.

DSC05519

Сьогодні в Україні функціонує всього п’ять планетаріїв – у Києві, Харкові, Херсоні, Дніпропетровську та Вінниці. Ще був сучасний цифровий планетарій у Донецьку, але зараз через військові дії на Сході він не працює.​

За інформацією прес-служби Вінницької міської ради

Місто
Інфраструктура
Будівництво і архітектура
Історія міста
Новини області
Подорожі
Україна
Світ
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті дозволяється за умови посилання на urban.vn.ua. Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту за умови гіперпосилання на urban.vn.ua.
Порушення вищевказаних умов є порушенням захищених законом прав інтелектуальної власності та прав на інформацію.
Контакт: [email protected]