Скоро вінничанам звикати до нових назв вулиць. Перейменування невідворотнє
7 грудня | Місто, Новини
DSC_0427_1

У Вінниці кожна шоста вулиця з провулками, проїздами і тупиками підпадає під перейменування. При цьому, питання перейменовувати чи ні не обговорюється: в будь-якому разі вимоги Закону мають бути виконані, є можливість лише запропонувати нову назву вулиці. Про це заявив голова робочої групи з питань заборони використання комуністичної та націонал-соціалістичної символіки на території Вінниці Андрій Рева  на громадських слуханнях щодо реалізації у місті  Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки».

У той же час Андрій Рева нагадав, що виготовлення адресних табличок для будинків на перейменованих вулицях візьме на себе міський бюджет, прописку в паспорті змінювати не потрібно, документи на власність також переробляти не треба. Затрати власник будинку чи квартири може понести тільки в разі продажу житла і складуть вони близько 300 грн.

У пропозиціях щодо назв вулиць комісія керувалася в переважній більшості в поверненні історичних назв вулиць чи пов’язаних з розміщенням на них історичних об’єктів (Магістратська, Замкова, Монастирська, Єрусалимка, Мури), або ж називала їх іменами визначних особистостей, які зробили значний вклад у розвиток міста та регіону чи є уродженцями області (Оводова, Шепеля, Гальчевського, Городецького). З запропонованими комісією назвами та обґрунтуваннями до них можна ознайомитися у вкладеному файлі: Перейменування.doc

Під час громадських слухань, що відбулись 5 грудня у МПМ “Зоря”, була дискусія щодо незгоди громадськості з запропонованою назвою вулиці Тарногродського, яку комісія назвала Деснянською. Попередньо по цій вулиці мешканцями було зроблено збір підписів, а їх було 217, щодо присвоєння вулиці імені Сергія Зулінського – загиблого вінницького «кіборга». Однак, комісія не примкнула на цю пропозицію під час попередніх обговорень назви, зваживши на те, що загиблих вінничан вже 18, а війна, на жаль, все ще триває. Тому запропонувала називати їх іменами нові вулиці перспективних житлових кварталів.  Комісія назвала лише єдину вулицю у Вінниці іменем загиблого героя на Сході – Дмитра Майбороди (наразі вулиця Збишка), обґрунтувавши, що це поки єдиний вінничанин-АТОвець, якому присвоєно звання Героя України, і своїм подвигом він врятував членів екіпажу літака. Однак на громадські слухання прийшли побратими Сергія Зулінського і звернулися до присутніх, що вулиця Тарногродського має носити ім’я саме загиблого героя, адже він загинув також рятуючи їх життя під час оборони Донецького аеропорту. Зала більшістю голосів – 243 підтримала цю пропозицію. Ще було одне звернення щодо перейменування вулиці Стаханівської іменем Тараса Сича – загиблого в АТО кухаря, але в залі не набралося необхідних 180 голосів.

Ще одна вулиця міста також знайшла нову назву саме під час громадських слухань. Навколо нової назви вулиці Стахурського точилися дискусії протягом кількох місяців. Тому, щоб не загострювати ситуацію, комісія запропонувала назвати її вулицею Злагоди як символ взаємних домовленостей та порозуміння. Але під час громадських слухань кілька людей запропонувало назвати цю вулицю іменем Андрія Первозванного. І 276 учасників слухань підтримало цю пропозицію.

Отож, після тригодинних дискусій та обговорень громадою було схвалено загальний список вулиць на перейменування із запропонованими назвами. З корегуваннями, які запропонувала громада, цей перелік тепер піде на розгляд депутатів міської ради. Вже на грудневій сесії, яка відбудеться в кінці місяця, депутати мають його схвалити. А до того часу вінничани ще мають право звернутися з пропозицією до депутатів  стосовно перейменувань. ​

За інформацією Департаменту у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Вінницької міської ради

ІНШІ НОВИНИ
995978_900
Літаки з Вінниці двічі на тиждень літатимуть до Варшави
DSC_0400
На Європейській площі встановили сонячну панель для зарядки гаджетів
DSC_0407
Починаючи з травня, на перейменованих вулицях чіплятимуть аншлаги з новими назвами
DSC_0372
“Стресову” дорогу до лікарні ім.Ющенка розширять та відремонтують
C7w1WVSIdCM
Проти будівництва храму у парку “Хімік” збирають підписи і вимагають повторних громадських слухань
DSC_0954
На повороті до Академічного облаштовують перехрестя
DSC_0600_1
Хмельницький в об’єктиві вінничан: від міста-базару до міста будмайданчиків
рух2
Заради паркувальних місць, дві вулиці у центрі зроблять односторонніми
133
Влітку стартують регулярні авіарейси з Вінниці у Тель-Авів
Рисунок11
У парку “Хімік” храм усе ж збудують, а ще – нові багатоповерхівки навколо, – результат громадських слухань
Снимокв-3
На кількох вінницьких вулицях облаштують нові зупинки громадського транспорту
DSC_0311_1
У Вінниці почали розширяти дорогу на Замостянській вулиці
Без-имени-1
Площа з літаком на проспекті Космонавтів змінить вигляд і отримає назву
Beatles_4
У сквері на Соборній після реконструкції з’являться Beatles
1
Хаотичне утеплення будинків у Вінниці спробують впорядкувати. Тепер потрібен дозвіл

Написати коментар

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті дозволяється за умови посилання на urban.vn.ua. Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту за умови гіперпосилання на urban.vn.ua.
Порушення вищевказаних умов є порушенням захищених законом прав інтелектуальної власності та прав на інформацію.
Контакт: [email protected]