28
Вер
23:38
Вінницькому аеропорту готують конкурента під боком – у Житомирі
74288110
74288110
Вінницькому аеропорту готують конкурента під боком – у Житомирі

Авіакомпанія YanAir зібралась вкласти щонайменше 15 мільйонів у розвиток житомирського аеропорту. Реконструкція уже розпочалась

Не надто оптимістичні новини для вінницького аеропорту – авіакомпанія YanAir вкладає гроші у розвиток повітряних воріт у обласному центрі усього за 120 кілометрів від Вінниці – у Житомирі, що обіцяє додаткову конкуренцію і без того не дуже успішному вінницькому аналогу. Показово, що витрачатись у Житомирі буде та сама авіакомпанія, з якою у вінницького аеропорту ще не так давно була тісна співпраця – літаки YanAir літали з Вінниці до Москви та Тель-Авіва.

До міськради Житомира звернувся голова правління авіакомпанії YanAir Олексій Янчук з проханням здати в оренду земельну ділянку – 58 га землі аеропорту для відновлення його роботи. На даний момент ця компанія вже є власником майнового комплексу аеропорту, що стане базовим для неї, повідомляє Журнал Житомира. Поки що у YanAir власних чотири літаки – два Airbus А320 і два Saab 340.

У планах Янчука провести реконструкцію аеропорту, а також отримання ним статусу міжнародного. Загалом проект на першому етапі відновлення оцінили у 15 мільйонів доларів. Авіакомпанія заручилась підтримкою місцевої влади і вже з цього року збирається впроваджувати внутрішні авіарейси, а через два роки – міжнародні. Також на базі аеропорту збираються надавати майданчик для базування літаків бізнес-авіації і відкрити центр з підготовки пілотів.

Як свого часу у Вінниці розраховували на жителів Житомирської області, які мали б літати з Гавришівки, тепер у Житомирі очікують на вінничан. Щоправда, цього разу у YanAir сподіваються зацікавити власників бізнес-джетів з Вінниці, а також кількох інших сусідніх областей.

Плани поки не розходяться з ділом – реконструкція житомирського аеропорту розпочалась. Влітку там ремонтували будівлі аеровокзалу.

Реальні перспективи житомирського аеропорту покаже час. У Вінниці, де розвитком зайнялись на кілька років раніше, наразі жодна спроба налагодити регулярну роботу не стала остаточно успішною – рейси на Москву та Тель-Авів були нетривалими. Зі зрозумілих причин, тепер про поновлення регулярного сполучення Вінниці з Москвою мова не йде. Війна на Донбасі, за однією з версій від керівництва вінницького аеропорту, також є причиною провалу авіасполучення з Ізраїлем.

Серед інших напрямків з Вінниці із року в рік повторюють про Польщу та Туреччину, однак, крім планів та неконкретних домовленостей справа далі не зайшла. Із Туреччиною спробували налагодити чартерне авіасполучення, але безуспішно. Тому вінницькому аеропорту, який належить Вінницькій міськраді, у поточному році поки залишається тішитись помпезному відкриттю навесні міжнародного терміналу (до речі, за участі того ж Янчука) і продовжувати планувати свій подальший розвиток. Бажано, з реалізацією цих планів.

Введіть свою електронну адресу:

Місто
Інфраструктура
Будівництво і архітектура
Історія міста
Новини області
Подорожі
Україна
Світ
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті дозволяється за умови посилання на urban.vn.ua. Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту за умови гіперпосилання на urban.vn.ua.
Порушення вищевказаних умов є порушенням захищених законом прав інтелектуальної власності та прав на інформацію.
Контакт: [email protected]