25
Тра
14:40
Які ж вони, Горішні Плавні?
HxM-PLTD2q8
HxM-PLTD2q8
Які ж вони, Горішні Плавні?

Якби не хвиля перейменувань, що прокотилась Україною в рамках процесу декомунізації, про існування такого міста на Полтавщині, яке донедавна називалось Комсомольськ, багато українців, напевно, і не дізнались би. Скільки там тих «комсомольських» по Україні… Однак, нова назва – Горішні Плавні – буквально за кілька годин зробила його відомим на всю країну, місто стало героєм десятків мемів у соцмережах.

 

 

 

 

eee

То які ж вони, Горішні Плавні? Нова назва, як пояснює Інститут національної пам’яті, виникла як повернення історичної, хоча так можна вважати тільки умовно. Насправді, місто всю свою історію називалось Комсомольськ, або ж Комсомольськ-на-Дніпрі. Тому що історія у нього саме як у міста зовсім нетривала, Горішні Плавні – одне з наймолодших міст в Україні.

«Есть город Комсомольск-на Амуре, будет город Комсомольск-на-Днепре!»

6 січня 1961 року газета «Комсомольская правда» на першій шпальті помістила статтю про будівництво гіганта чорної металургії країни і на його базі — нового міста. «Есть город Комсомольск-на Амуре, будет город Комсомольск-на-Днепре!» – заголовок публікації став сигналом до величезної радянської будови, на яку звозили молодь з різних частин країни.

9__PGklcfs0

DLrgZCYHhuA

Emic4kr-eB4

HxM-PLTD2q8

Власне, збудоване «з нуля» навколо великого підприємства над величезними покладами залізної руди, місто Горішні Плавні є класичним прикладом радянського «міста-мрії» – стандартний набір з панельних «коробок», які місцями пробували хоч якось урізноманітними нестандартними формами будинків. Скромність фантазії і навмисне практичний підхід міських планувальників підтверджується назвами мікрорайонів у місті – «Мікрорайон 1», «Мікрорайон 2» і так далі…

pWTDvUvJb4o

ikIdACSA8No

nh2A-G73iA0

rgY_Ftq1eU0

arrg0vRt_6I

Сьогодні Горішні Плавні є частиною Кременчуцької агломерації. Населення міста складає, за даними «Вікіпедії», трохи більше 50 тисяч осіб. Це – промислове місто. Основними, як прийнято називати, місто-утворюючими підприємствами є гірничо-збагачувальний комбінат, гранітний кар’єр, щебеневий завод, трикотажна фабрика тощо.

Xaxm0DWOAxk

Пляж на Дніпрі.

vT-38wDLdIQ

Збудований уже в роки Незалежності Свято-Миколаєвський собор є однією з візитівок міста.

qZnXrCoNKGo

CprhBR46UD0

Широкі проспекти, квартали багатоповерхівок – радянське місто-мрія ;)

XyiAKctCfSQ

Будинок культури і творчості

PHWVXlhXghs

Тут проводиться “FERREXPO ROBOT FEST”. Юні науковці демонструють свої знання, вміння конструювати та програмувати роботів з конструктора LEGO.

У нульових у місті проводились кілька всеукраїнських фестивалів, як-то рок-фестиваль «Крок назустріч» та «Козацькі сурми». Щоправда, останніми роками фінансувати їх стало нікому. А ще екс-Комсомольськ може бути відомий футбольним уболівальникам –місцевий «Гірник-Спорт», завдяки грошам промислових підприємств Полтавщини, почувається досить непогано, виступаючи у першій професійній лізі України.

dina-gs-8

КОлектив Молодих СОціально МОтивованих Людей (Ь) Справжніх (Ь) Козаків

Та, мабуть, найвідомішою в літописі Горішних Плавнів з моменту побудови стане саме історія з перейменуванням. Не бажаючи змін, міська рада вирішила схитрувати, просто по-новому інтерпретувавши назву. Запропонували вважати «Комсомольськ» не похідною від «комсомол», а від слів: КОлектив Молодих СОціально МОтивованих Людей (Ь) Справжніх (Ь) Козаків. У Києві посміялися з пропозиції поки ще комсомольців і заходилися гадати над новою назвою. Виявилось, що міська влада і самі жителі, вочевидь, сподіваючись, що «пронесе», без належної відповідальності поставились до закону про перейменування і так і не спромоглись у заявлені строки подати бажану назву. А відтак, як зватись місту, уже вирішували у столиці. Інститут національної пам’яті запропонував надати назву зруйнованого під час будівництва Комсомольська села Горішні Плавні і Комітет Верховної Ради України з питань місцевого самоврядування цей варіант затвердив.

E3JUUHsOa2w

13256055_10153821402608853_6834130934927909300_n

Ну а далі – шквал мемів і всеукраїнська слава досі маловідомому провінційному містечку на Дніпрі. Влада міста усе ще пробує оскаржити перейменування, чим, схоже, підтверджує думку багатьох жителів міста. Бо, судячи з постів у тамтешніх спільнотах у соцмережах, бути жителями Горішніх Плавнів хочуть далеко на всі. Хоча, є й інша думка – місту насправді пощастило з назвою! Обираючи населений пункт на мапі Полтавської області, куди в Вам хотілося навідатись більше – у ще один Комсомольськ чи у Горішні Плавні? І можна впевнено стверджувати, цього літа містечко очікує досі небачений туристичний бум, адже багатьом українцям захочеться побачити, які ж вони, ті Горішні Плавні!

Міський журнал Вінниці

Використано фото та інформацію з Новини Комсомольська Online05366.com.ua, Вікіпедіяmissia.org.ua

Введіть свою електронну адресу:

Місто
Інфраструктура
Будівництво і архітектура
Історія міста
Новини області
Подорожі
Україна
Світ
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті дозволяється за умови посилання на urban.vn.ua. Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту за умови гіперпосилання на urban.vn.ua.
Порушення вищевказаних умов є порушенням захищених законом прав інтелектуальної власності та прав на інформацію.
Контакт: [email protected]