25.09.2013     58  0
Чию "крапку" поставили над Лісопарком?

 Дивно, що що про Лісопарк згадали тільки тепер, адже про можливе будівництво на території лісу говорилось вже років два тому. Щоправда, на рівні "тролейбусних" розмов з відповідним формулюванням "там Азаров больніцу зібрався строїти". Може тому й не сприйняли всерйоз, а може думалось, що аж дуже віддалена перспектива і взагалі, мало що там в нас говорять. Аж тут, після публікацій у офіційних ЗМІ почалось: тут як тут намалювались громадські організації, козаки, для яких, хто б що не говорив, подібні теми ще й зосім не зайвий спосіб пропіарити себе. Те ж саме можна сказати і про окремі ЗМІ - тема ж рейтингова, Вінниця тепер як Київ, в нас теж зібрались рубати дерева, в нас теж тепер їх захищають, під бульдозери обіцяють лягати! Тепер можна почекати появи на публіці політичних партій. Тут, правда, не зрозуміло, звідки чекати. Наприклад, опозицірнерка, кандидат у нардепи Наталя Солейко тепер разом із "регіоналівською" обласною верхівкою виступає за клініку. Зрозуміло, вона - медик, та все ж на іншому боці якраз той самий рейтинг, за який можна було б вчасно поборотись. Мовчить поки й "Свобода", яка, схоже, конфліктує у Вінниці переважно з Гройсманом і переважно за пам`ятник Шевченку.



 Але нехай. Цікавіший цирк зараз розігрують якраз керівники області і міста. Ще минулого тижня у обладімінстрації зізвали усіх і повідомили свою позицію - будувати треба, нехай і на Лісопарку і взагалі, ми тут, наче й не при справах, це все Кабмін. Але в рішеннях Уряду про будівництво клініки у Вінниці насправді не йшлося про територію Лісопарку, відтак, схоже обиралии її якраз таки на місці. У адміністрації кажуть, Лісопарк єдиний підійшов з-поміж кількох варіантів. А варіантами були мікрорайон Східний, район біля Академічного (та сама "силіконова долина" колишнього губернатора Домбровського), Барське шосе, Стрижавка, Вінницькі хутори і Зарванці. Усі не підійщли насамперед через відсутність комунікацій, адже їх будівництво робило б проект ще дорожчим. І наче правду кажуть, та все одно залишається якесь відчуття недосказаності. Невже справді більше ніде? Кажуть, уся земля у Вінниці кимось зайнята (ау, місьрада?). Зайнята вона і під Вінницею. Але тут пригадується, як свого часу гіпермаркет "METRO" збудували на 2 гектарах вже розпайованих сільськогосподарських земель. Знайшли й шпарину в законі, як довелось, а значить можна, якщо цього дуже захотіти.

 І найголовніше - про будівництво клініки ще тиждень тому говорилось, що це вже практично вирішене питання і громадських обговорень воно не потребує. Зібрали вілповідні служби, які всі в один голос запевняли, що вирубка Лісопарку не зашкодить, що життя людей важливіше і так далі в такому ж дусі. Ректор медуніверситету Василь Мороз, чиєму закладу й дістанеться майбутня клініка, боїться, що раптом у Вінниці таки не дійдуть згоди, медкомплекс віддадуть Івано-Франківську чи Львову, де вже потирають руки, адже це й престиж, і робочі місця і таке інше.

 І ось тепер прес-служба міської ради публікує ще одну версію. Тепер, як виявляється мерія (до якої, між іншим, ця земля не має відношення взагалі) проти будівництва та, що найцікавіше, губернатор також проти! Вже здогадуюсь, кого почнуть шукати крайніми - виявиться, це все ЗМІ так неправильно трактували заяви чиновників. А як же!

 З сайту міської ради http://vmr.gov.ua:

 "Сьогодні, 8 квітня, у Вінницькій обласній державній адміністрації відбулась спільна нарада керівництва області та міста, на який губернатор Вінниччини Іван Мовчан сказав: «Якщо держава підтримала б створення міжрегіональної університетської клініки у нашому регіоні, то для нас це був би проривний проект. В нинішній ситуації мова йде лише про перспективу, і загострювати питання вважаю передчасним. Але щоб ситуація не обростала чутками і щоб на ній ніхто не спекулював, ми спільно з керівництвом міста і керівництвом університету створимо робочу групу по цьому проекту і напрацюємо рішення по всіх проблемних моментах та представимо їх на розсуд громади».

 Після наради Володимир Гройсман ще раз підкреслив, що вирубки лісу ніхто не допустить: «Якщо проект знайде державну підтримку, ми спільно з ОДА підберемо і запропонуємо альтернативні варіанти її розміщення, щоб зберегти Лісопарк. Знищувати ліс, коли можна знайти інші території в місті чи районі, не розумно. І цього ні губернатор, ні я – не допустимо». Отже, у даному питанні поставлена крапка."

 Крапка? Виходить, одна рука справді не знає, що робить інша. Спочатку звучить одна позиція, тепер вже інша. А взагалі спроба якнайшвидше розпочати проектування комплексу схожа на авантюру, пов`язану з майбутніми виборами президента. Встигнуть чи ні, програють вибори чи не програють? А кілька днів назад те саме "Крапка", тільки у іншому контексті, казав заступник губернатора, почесний громадянин Вінниці Роман Аксельрод: "Питання вирішене і крапка. І чи будуть тельняшки рвати на собі чи ні, нічого не допоможе. Це місце генпланом визначене під будівництво. Буде, як свого часу з будівництвом підземного переходу, тоді також були невдоволені. Але "собака лает, а караван идет". "

 Чесно, Лісопарк дуже шкода. І, навіть не тепер, коли над ним нависла сокира, а взагалі. Як би банально не звучало, моє, як і багатьох з нас, дитинство пов`язане з ним, згадуються перші невдалі спроби катання на лижах, катання на велосипедах, пробіжки і так далі. До речі, про "так далі" - зараз якраз показове відношення вінничан (не всіх, не всіх) до самого Лісопарку, адже ось сніг зійшов і весна показала, хто, де і що там робив. Пляшки, пакети, бички й контрацептиви - таким нас зустрічає Лісопарк у придорожній зоні. І так щороку. Ні, його, звісно, прибирають показово навесні, але ж це прибирання настільки умовне... Міські комунальники до нього діла не мають, адже територія належить Вінницькому району, а там своє, якесь інакше бачення благоустрою. Врешті, хто хоче справді на природу, той йде вглиб лісу, куди далі за територію можливого будівництва. За генпланом в майбутному ця територія уся до окружної має перейти місту. Тоді, в ідеалі, хотілося б там бачити справжній цивілізований парк, який плавно переходить у ліс. Погодьтеся, такий об`єкт інфраструктури місту не завадив би. Але це в ідеалі... А ще буде дуже шкода, коли місто все ж втратить проект клініки через амбіційність багатьох "відомих вінничан".

 Так що ж тут хочуть (чи хотіли вже?) будувати? Із наявної інформації, відомо про три трьохсекційних споруди різної поверховості та вертолітний майданчик. Ось, власне й все. Як такого проекту ще немає, тільки приблизні ескізи та планування території.

Отже, територія 6,8 га уздовж Хмельницького шосе і вглиб лісу.


Ось від цієї халабуди до озера.


Три будівлі у вигляді трилисника.










Головна » Новини Вінниці » Новини
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email:
Код *:

%