19
Кві
02:08
Хмельницький в об’єктиві вінничан: від міста-базару до міста будмайданчиків
Хмельницький в об’єктиві вінничан: від міста-базару до міста будмайданчиків

Якщо припустимо, що при згадці про місто Хмельницький у більшості першим в асоціативному ряду спливає величезний, відомий в Україні речовий ринок, ми, напевно, не помилимось. «Місто-базар» – таку характеристику часто можна почути й від самих хмельничан. Ринок і справді зіграв величезну роль для міста, яке сьогодні входить до числа тих, що показують найвищі темпи розвитку в Україні.

Та насправді, ринок, що послужив стереотипному уявленню про Хмельницький – порівняно невелика територія на південно-західній околиці міста. Натомість, нині значно більше кидаються увічі сотні будівництв у другому за величиною місті Поділля. “Місто-будмайданчик” йому тепер підходить більше. Команда Urban-Міський журнал Вінниці побачила, як живе Хмельницький сьогодні. Звісно ж,  не обійшлося без порівнянь з Вінницею.

 

Як у Вінниці є Хмельницьке шосе, так і у Хмельницькому є шосе Вінницьке, яким в’їжджаємо у місто. Дорогою зустрічаємо генделик “Вінничанка”. Ще не так давно був у Хмельницькому цілий гастроном, названий на честь Вінниці. Щоправда, “Вінницьким” його називають лише по старій пам’яті. Тепер там супермаркет.

DSC_0439_1

Хмельничанин добирається на роботу 🙂 Кажуть, це місцевий олігарх.

DSC_0441_1

DSC_0442_1

Коли кажуть, що Хмельницький годується за рахунок базару (а точніше – конгломерації декількох ринків), в тому є велика доля правди. Місцева “толкучка”, що займає 20 гектарів  дійсно годує тисячі, десятки тисяч хмельницьких сімей. Зараз ринок дещо втрачає колишню популярність, але тисячі хмельничан уже встигли заробити там солідний капітал. Цілі масиви з розкішних маєтків на околицях Хмельницького – то все “базарники”, кажуть хмельничани.

DSC_0444_1

Одна з таких заможніх вулиць, де живуть ті, хто в 90-ті поставив свою “ракушку” на базарі.

DSC_0447_1

DSC_0449_1

Не пошкодували грошей на дорогу. Виглядає дуже охайно.

DSC_0451_1

У кого грошей на власну садибу не вистачає, оселяються у таунхаусах. Такий тип нерухомості у Хмельницькому набрав великої популярності, нині у місті будують більше десяти таких комплексів.

DSC_0452_1

DSC_0455_1

DSC_0456_1

Власне, велику частину нашого звіту так чи інакше присвятимо будівництву. Це виправдано, адже на сьогодні це, напевно, найбільш помітна сфера життєдіяльності міста. Хмельницький кілька останніх років поспіль є серед лідерів в Україні за кількістю зданого житла. У 2015 році набудували більше 300 тисяч квадратних метрів, що, для порівняння, удвічі більше, аніж у Вінниці. Інтенсивніше за хмельничан будують у Львові, Івано-Франківську, Одесі та, звісно, у Києві.

Висока конкуренція впливає на вартість житла, якій справді можна позаздрити. Крім того, бажання вигідно відрізнятись перед потенційним покупцем змушує забудовників звертати увагу на естетичний фактор. І у Хмельницькому, хоч поки й невеликі, але зрушення почались. Принаймні, розмальованими “шпаківнями”, які намагаються втюхати під виглядом “елітки”, у Хмельницькому уже так не заманиш, на відміну від тієї ж Вінниці. Та про це пізніше.

Наближаємось до мікрорайона Озерна. Усі будинки, що на фото, виникли тут менше, ніж за десять років. Оцінюючи темпи будівництва, припускаємо, що через кілька років на місці цього заваленого сміттям поля виникне ще один мікрорайон.

DSC_0459_1

Масове будівництво, безумовно, впливає на загальний вигляд Хмельницького. Та чи у кращий бік? Не завжди. Відчуття якогось будівельного хаосу під час прогулянки виникало неодноразово. Видно, у першу чергу, комерційний підхід – якомога ефектніше подати і швидко продати. Колись це дорого коштуватиме Хмельницькому. Як, врешті, й усім іншим українським містам.

DSC_0469_1

DSC_0472_1

ТЦ Агора

DSC_0471_1

До слова, про те, чому розповідаючи про Хмельницький, неможливо обійти тему будівництва. Воно всюди, на будь якій більш-менш значущій вулиці триває спорудження чергового житлового комплексу. При цьому, менеджери з продажів запевняють – розкуповують усе, навіть задовго до здачі об’єкту.

Звідки гроші? Звісно, не базаром єдиним. Також велику долю потенційних покупців складають заробітчани, а також приїжджі. Останніх, до слова, у Хмельницькому немало. За даними управління статистики, у 2015 році міграційний приріст Хмельницького склав мейже тисячу чоловік. В цілому, торік хмельничан стало більше на 1,3 тисячі, що після Києва, Івано-Франківська та Чернівців є четвертим показником по країні.

Ну і, звісно, варто згадати про привабливі ціни на житло у Хмельницькому. Наприклад, однокімнатну 45-метрову квартиру тут можна придбати в середньому за 9 тисяч доларів. Ціна квадратного метра починається від 6 тисяч гривень. 14 тисяч – уже вважається дорогим. Порівнюємо з Вінницею і… Порівняння буде явно не в нашу користь, адже з вінничанина за власне житло просять суми на декілька тисяч гривень більші…

DSC_0484_1

Відомий (нерідко – скандально) усім “Набережний квартал”, що як вірус проник майже у кожну область, почав свій злет саме у Хмельницькому. На фото: перший житловий комплекс, зведений структурами НК.

DSC_0487_1

Та поглянемо, як живе 270-тисячний Хмельницький поза будівельними майданчиками…

DSC_0480_1

Прибутковий бізнес. Що саме – вирішуйте самі.

DSC_0477_1

Вулиця Зарічанська у мікрорайоні Виставка. Це щось на кшталт вінницької Вишеньки, але дещо скромніше. Мабуть, ви вже звернули увагу на дорожнє покриття вулиці. Так, якщо вінничан уже привчили до умовно рівних доріг та розмітки на магістралях, то жителі Хмельницького поки чекають. Дороги, хоч і не назвати розбитими, але це явно не сильний бік Хмельницького.

DSC_0491_1

Торгівля сильно допомогла Хмельницькому, але у той же час стала однією з його проблем. Місцями тротуари заставлені різноманітними кіосками, палатками і лотками -пережитками складних 90-х. Виглядає це самі бачите як:

DSC_0476_1

DSC_0482_1

Головна вулиця міста – Проскурівська. Палатка, таке враження, ніби щоранку прибуває сюди з минулого.

DSC_0581_1

DSC_0492_1

DSC_0494_1

DSC_0496_1

DSC_0511_1

Хмельницький росте вгору. Місто активно забудовують проектами у 16 поверхів, а віднедавна, за нашою інформацією, замахнулись на “столичні масштаби” у 31 поверх. Проект поки не афішують, але він обіцяє стати першим хмарочосом на Поділлі.

DSC_0498_1

Південний Буг. Праворуч колись було так зване Співоче поле, частину котрого уже віддали під забудову. Місцеві жартують, що молоді деревця завбачливо висадила сама міська влада, щоб раптом не спокуситись і не дати дозвіл на чергове будівництво.

DSC_0513_1

DSC_0517_1

Оригінальний, але моторошний Палац школярів

DSC_0518_1

Ближче до центру з’являється стара забудова міста. Про історичну архітектуру Проскурова навряд-чи знайдете багато інформації, але невірно вважати, що Хмельницький нею обділений. Інша справа, як до неї поставились свого часу.

DSC_0525_1

Пам’ятний знак на вул.Франка. Умовно, його можна назвати пам’ятником завершенню Холодної війни. В його основі знаходяться уламки порізаних ракет СС-19, що колись базувалися на території Хмельниччини і були направлені на США. Американське місто Модесто, чий герб бачимо на обеліску, є містом-побратимом Хмельницького.

DSC_0531_1

DSC_0532_1

Стадіон «Поділля», де ще не так давно виступала у професійній українській лізі місцева однойменна команда. У футболі Вінниця та Хмельницький не тільки принципові суперники, а й друзі по нещастю. У 2013 році що вінницька «Нива», що хмельницьке «Динамо» (правонаступник «Поділля») знялися зі змагань через фінансову неспроможність і відтоді обидва великих міста залишаються без професійного футболу.

DSC_0538_1

DSC_0540_1

Один з найоригінальніших проектів Хмельницького – «Парус» (або ще «Огірок» чи«Яйце») є одночасно й одним за найтриваліших довгобудів міста. Спорудження почали років десять тому, а після Революції Гідності, розповідають, власник взагалі покинув місто.

DSC_0541_1

Хмельницький “Електротранс” кілька років тому визнавали кращим в Україні. Щоправда, хизуватись комфортним громадським транспортом Хмельницькому поки що рано. Так, старенькі і нерідко пошарпані ЗиУ почали замінювати новими тролейбусами, але тієї кількості бракує, щоб відчутно оновити тролейбусний парк.

DSC_0523_1

Торік Хмельницький придбав у Львові два нових тролейбуси “Електрон”, а трохи раніше містом почали курсувати два “Богдани”. Загалом, “Електротранс” розбагатів на 15 нових тролейбусів, що складає лише п’яту частину від усього рухомого складу, що виїжджає щодня на лінію.

(Зверніть увагу на 4-поверхівку позаду тролейбуса. Копія цього будинку є й у Вінниці на вулиці Пушкіна. Відмінністю було лиш те, що у Вінниці до будівлі у радянські роки змонтували екран, що нині використовують як рекламний щит.)

DSC_0591_1

DSC_0524_1

Крім тролейбусів, громадський транспорт представлений, звісно, маршрутним таксі а також автобусними маршрутами. Їх обслуговують приватні підприємці на вживаних автобусах з Європи.

DSC_0528_1

Наближаємося до самого середмістя Хмельницького. Головна вулиця – Проскурівська частково є магістральною, частково – пішохідною.

DSC_0542_1

Скромний центральний універмаг Хмельницького увесь обчіплений рекламою. Хоча, це ще можна виправити, на відміну від тієї потвори, у що перетворили вінницький ЦУМ.

DSC_0543_1

DSC_0545_1

Рекламний хаос – ще одна “хвороба” Хмельницького. Якщо у Вінниці із цим, принаймні, почали наводити лад, то у Хмельницькому, склалося враження, про це й не думають (хоча, хмельничани поправляють, – місцева влада також заявила про наміри поборотись за чистоту простору)

DSC_0579_1

Але поки влада заявляє, нахаби активно освоюють стовбури дерев під рекламні конструкції.

DSC_0665_1

Аналогічна проблема з фасадами.

DSC_0680_1

Історична забудова Проскурівської вулиці

DSC_0547_1

Найстаріший кінотеатр міста. Загалом у Хмельницькому є три діючих кінотеатри.

DSC_0551_1

DSC_0552_1

DSC_0555_1

Благоустрій. Якщо відверто, цим Хмельницький не вражає. Принаймні, з побаченого склалось враження, що створений ще за радянськими зразками громадський простір на більше, аніж облицювання сучасними матеріалами, місцеві спеціалісти не спромоглися. Та незважаючи на це, загалом місто виглядає доглянутим.

DSC_0556_1

А ще Хмельницький – дуже зелене місто. Колись такою називали й Вінницю, але останніми роками в нашому місті дерева почали зникати одне за одним, тим самим залишивши без затінку сотні метрів вулиць. Вінницькі чиновники пояснюють, що, мовляв, хворіють дерева дуже. Чи-то у Хмельницькому дерева живучіші, чи може доглядають за ними краще…

DSC_0549_1

DSC_0550_1

DSC_0559_1

DSC_0560_1

Історична архітектура Хмельницького представлена переважно 2-3-поверховими будинками у стилі модерн. Такими забудована Проскурівська та ще кілька вулиць у центрі.

DSC_0578_1

Але уже в радянський період хтось вирішив, що нічого страшного не станеться, якщо розбавити центр вкрапленнями сірих і виключно практичних комміблоків. Спочатку з’явилась одна 9-поверхівка, потім інша і – пішло-поїхало. Те, що це сильно зіпсувало симпатичне історичне середовище Хмельницького, це майже нічого не сказати.

DSC_0582_1

DSC_0587_1

Як та чим забудований Хмельницький, найкраще видно з 16-поверхівки у самісінському серці міста.

DSC_0595_1

Центр

DSC_0600_1

Вид у бік м-ну Виставка

DSC_0607_1

DSC_0596_1

DSC_0622_1

Після 1991 року тенденція продовжилась. Сьогодні в Хмельницькому уже нікого не здивувати 16-поверховим гігантом поруч маленького особнячка початку 20-го століття.

DSC_0606_2

Один з таких гігантів – офісний центр “Октант”, який вже було збудували, а нещодавно узялись перебудовувати. Поки що виходить не дуже…

DSC_0577_1

DSC_0572_1

За комплексної забудови такі проекти як ця висотка разом можуть виглядати дуже навіть ефектно. Такий собі Уолл-стріт по-хмельницьки. Але чимось доведеться жертвувати.

DSC_0569_1

DSC_0564_1

У Хмельницькому є своя набережна уздовж Південного Бугу. Точніше, у його водосховища. Ще недавно набережна була у жалюгідному стані, але два роки тому її узялись відновлювати.

Кому тільки в голову прийшло використати таку комбінацію кольорів плитки?

DSC_0630_1

Тут як тут поквапились і забудовники. А вид із панорамних вікон, що плануються у цьому проекті, справді будуть вельми привабливими.

DSC_0638_1

DSC_0641_1

По інший бік водосховища, на вулиці Маршала Рибалко зводять іще один висотний житловий комплекс.

DSC_0634_1

Центральний пляж

DSC_0631_1

Хмельницька телевежа

DSC_0656_1

Колорит

DSC_0636_1

Реконструкція набережної триває…

DSC_0655_1

А тут ще й не починалась

DSC_0643_1

Власне, це вже набережна іншої річки – Плоскої. Канали цієї річечки вигідно вирізняють Центральний парк у Хмельницькому від багатьох інших міст.

DSC_0644_1

DSC_0647_1

DSC_0651_1

DSC_0654_1

DSC_0662_1

Алеї парку. Колись тут буде гарно.

DSC_0648_1

DSC_0649_1

DSC_0663_1

Повертаємось назад у центр. В черговий раз напрошується порівняння з Вінницею. Якщо у Вінниці поняття “центр” часто обмежується лиш однією вулицею Соборною (плюс по пару сотень метрів у бік), то Хмельницькому із цим пощастило більше. Центр міста тут розгалуджений і формується з десятка насичених вулиць.

DSC_0666_1

Середмістя Хмельницького умовно можна розділити на дві частини: перша – активна, з численними магазинами та кав’ярнями, друга – адміністративна. Тут розташовані більшість державних та міських установ, зокрема, обласна адміністрація та мерія, а також культурні, як то театр і філармонія.  За власними спостереженнями, друга більш затишніша і охайніша, тут можна годинами просидіти на лавочці, насолоджуючись тихою навколишньою атмосферою (особливо, якщо перед цим пройти пішки 15 кілометрів ;).

DSC_0667_1

Хмельницька ОДА

DSC_0668_1

Перед адміністрацією встановили напрочуд деталізовану скульптурну композицію “Віра.Надія.Любов”. Або ВНР, як кажуть місцеві.

Будівля міської ради

DSC_0671_1

Будинок урочистих подій

DSC_0673_1

DSC_0674_1

DSC_0678_1

Хмельничан час від часу мучить питання – Хмельницький чи все ж Проскурів? Тема повернення місту його історичної назви у місцевих ЗМІ виникає регулярно. У 1954 місто з Проскурова перейменували на честь гетьмана Богдана Хмельницького, прив’язавши подію до 300-річчя Переяславської ради, за результатом якої Україна фактично увійшла до складу Російської імперії. Враховуючи події останніх років, така “почесть” справді виглядає сумнівною. Крім того, як стверджують хмельницькі історики, сам Богдан ніколи не бував у цьому місті. Як показують голосування в інтернеті, чимало жителів міста справді хочуть повернути стару назву. Однак, на офіційному рівні всерйоз це питання не підіймалось.

DSC_0679_1

На цьому екскурсію Хмельницьким маємо завершувати. Встигаємо тільки нашвидко проглянути нещодавно відкритий аквапарк…

DSC_0684_1

DSC_0681_1

Уже дорогою на Вінницю натрапляємо на таку цікаву вивіску. Тут розміщується місцевий 33-й телеканал. Вінничани, які пам’ятають 90-ті, пригадають, що у Вінниці був телеканал з аналогічною назвою. Інше, що привернуло увагу – підпис Live News, співзвучний з сумновідомим російським пропагандистським каналом lifenews.

DSC_0686

Тут мало б бути якесь резюме від побаченого у Хмельницькому… У будь якому разі воно буде за межею об’єктивності і немає сенсу пробувати якось збалансувати враження. Знайдуться ті, кому здасться, що місто недооцінили, мовляв, не відчули, не побачили… Інші скажуть, що навпаки – перехвалили. А Хмельницькому справді складно дати якусь загальну оцінку. Тут немає відверто негативних сторін, як і немає приводу для особливого захоплення (скажете, що так можна сказати про багато українських міст і будете праві). Не покидає відчуття того, що Хмельницький – це величезний спальний район. Досить комфортний і перспективний для того щоб тут жити і працювати. Але й заманювати туристів Хмельницькому поки що нічим… Місто розвивається великими темпами, і цьому можуть позаздрити чи не більшість обласних центрів України. А з іншого боку, не видно якісної концепції, за якою можна було б уявити місто через 10, 20 років… Хмельницький, який поки що розбудовується лише за законами бізнесу, схоже, ще шукає своє обличчя. Хочеться побажати правильного вибору. Бо місто справді хороше!

DSC_0690_1

DSC_0688_1

P.S. Екскурсія містом для нас не була б такою цікавою та інформативною без наших хмельницьких друзів. Дякуємо за прийом та допомогу юзерам форуму Skyscrapercity Layne та Ostap! Сюди ми ще неодноразово повернемось. Подивитись, що ви там понабудували! 🙂

 

Введіть свою електронну адресу:

Місто
Інфраструктура
Будівництво і архітектура
Історія міста
Новини області
Подорожі
Україна
Світ
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті дозволяється за умови посилання на urban.vn.ua. Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту за умови гіперпосилання на urban.vn.ua.
Порушення вищевказаних умов є порушенням захищених законом прав інтелектуальної власності та прав на інформацію.
Контакт: [email protected]