ТЕГИ


Якби у Вінниці провести конкурс серед найбільш спаплюжених споруд, будинок на вулиці Тімірязєва, 35, щонайменше, був би у «антипризерах».
Архітектурний вандалізм як прояв національного жлобства
Автор: 11.01.2014     717  3

 Якби у Вінниці провести конкурс серед найбільш спаплюжених споруд, будинок на вулиці Тімірязєва, 35, що напроти Центрального ринку, дав би фору багатьом і, щонайменше, був би у «призерах». Нахабство і цинізм, з якими так натхненно його мешканці та комерсанти із перших поверхів обліплювали з усіх боків прибудовами і потворними балконами перетворили колись симпатичний будинок першої половини 20-го століття на яскравий приклад «антиархітектури». 

Вид з двору:



Придивившись, бачимо щонайменше п`ять серйозних перебудов. Накрутіший варіант - цілий додатковий поверх!



 Безумовно, усім властиве бажання жити у якомога комфортніших умовах, але коли при цьому відсутнє почуття міри і смаку – це вже занадто. І сумно, як ось на даному прикладі усі намагання архітекторів через десятки років перекреслені розширеними та обшитими «вагонкою» балконами на власний розсуд ось таких «любителів комфорту». Вкупі із розмаїттям магазинчиків, так само кожен по своєму, м’яко кажучи, неординарно оформлених це створило насправді плачевне видовище. 

Вийдемо на проспект. Тут царюють комерсанти! Хаос, азіатщина, нахабство і несмак. 





Мешканці не відстають. Балкони на будь який смак! Не видно навіть спроби зробити бодай подібного вигляду один до одного. Чи, може, це зроблено принципово?



 Прикро також, що немало з таких «архітектурних вандалів» мали змогу побувати у цивілізованих європейських країнах. І цілком ймовірно, повернувшись до Вінниці, розповідають своїм знайомим «як там гарно і не так, як у нас». Так може це якраз той випадок, коли «Європу» треба починати із себе?

 Кульмінація. Найбільше звертає на себе увагу балкон на третьому поверсі. Маємо яскраво виражену боязливіть сонячного світла, саме чому у величезного розширеного балкону є зовсім невеличке вікно. Так ще й закрите плівкою. При цьому на нижному поверсі добре видно, що до балкону зі стіни виходять два відносно невеликих вікна. Можна припустити, що квартира на третьому поверсі зазнала серйозного перепланування і вихід на балкон щонайменше суттєво розширено. 



Про те, як виглядали балкони і будинок загалом можна судити з єдиного доступного в мережі знімку, де споруда ще не зіпсована. Як бачимо, не було й ніякого 5-го поверху у лівій секції. 



Оригінальний балкончик посередині тепер можемо вважати унікальним артефактом. 




Кожне окреме приміщення виглядає максимально окремим. Все повинне якнайбільше приваблювати увагу, тому тепер уздовж усе блищить, майорить і випирає, щоб не дай Боже, Вам не було приємно пройти поруч. Ви мусите їх усіх помітити і обов`язково зайти! Невже просто акуратні вивіски менш ефективні?



Для комерсанта важливо, щоб оздоблення було із якомога дешевших матеріалів. Таких, щоб у разі чого можна було швидко замінити, знявши аналогічне зі свого домашнього сараю. На жаль, такі глибокі думки, як міське середовище, порядок та повага до жителів виникають у крайному випадку. 




 Умовний метод боротьби із подібними проявами архітектурного вандалізму існує, однак на те і умовний, що результатів цієї боротьби бачимо куди рідше, аніж з’являються чергові приклади наплювательського ставлення деяких городян до вигляду міста. Процес потенційної ліквідації лишень однієї самовільної прибудови може виявитись настільки тривалим, що за цей період на світ з’являться десятки аналогічних. Елементарно, рівень культури українців не досяг того, щоб переважна їх більшість почала перейматися збереженням архітектури і смаку. Із цим погоджується і Сергій Царенко, головний архітектор області, начальник управління архітектури і містобудування ОДА. За його словами, проблема криється як у культурі людей, так і у бюрократизованості процесу та недосконалості законодавчої бази.

- Державний архітектурно-будівельний контроль, який займається такими випадками, вправі подавати до суду на власників самовільних прибудов та балконів, приймаючи скарги від відповідальних інстанцій. Небайдужим до проблеми вінничанам, також є сенс долучатись до контролю за виглядом рідного міста, повідомляючи про наведені порушення, приміром на «Цілодобову варту» за номером 1560. Рішенням суду може стати знесення прибудови, однак довести, що вона насправді може псувати вигляд, а то й бути небезпечною, на практиці зовсім нелегко і випадків, щоб їх насправді було ліквідовано зовсім мало. Саме тому в нас досі залишається таке ганебне явище, як, приміром, шестиповерховий приватний будинок на вулиці Винниченка, зведений без дозволів та узгоджень. У такому випадку є питання до судових виконавців, які не мають усіх потрібних повноважень, - каже архітектор.

P.S. Зрозуміло, пан архітектор, будучи посадовою особою, обходить тему корупції, яка присутня у вирішенні будівельних питань. Про ці факти, котрі так само складно заперечити, як і довести, відомо усім і, мабуть, не тільки з чуток. І звісно, все написане вище можна парирувати однією улюбленою фразою - на краще немає грошей, тому кожен викручується як може. Що ж, із цим важко не погодитись. Та чи вправі хтось виправдовувати бідністю гаманця елементарне людське нахабство?







Головна » Новини сайту » Місто
Рейтинг0.00
Теги: Архітектура, Рагульство, Вінниця

НАПИШІТЬ КОМЕНТАР

 
Miller1   (11.01.2014 14:46)
Живу в соседнем доме с 1963-го года... Паскудство, с которым жители дома "преобразовывают" его облик зашкаливает. Первыми сделали свои достройки жители первых этажей со двора... а потом поехало как по маслу. Апофеозом стала достройка нового этажа, кстати, неоформленная и соотв. незаконная. Сейчас уже не видно, но в этом доме на каждом из этажей был разный дизайн балконов - самый ажурный и лёгкий на 4-м этаже и самый объемный на 2-м.
Кстати, на сайте framepool.com можно найти немецкую съемку разных мест города сделанную в 1942 году по ключевому слову "Winniza". Там, в фрагменте с номером 725-904-974 как раз виден дом со стороны рынка.

 
uv-admin   (12.01.2014 03:29)
Да, действительно, похоже что на видео именно этот дом.

 
V_Power   (19.01.2014 15:40)
За 20 років незалежності- немає грошей...не вірю

Ім`я *:
Email:
Код *:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

НОВИНИ МІСТА





%