18
Січ
12:59
Церква чи танцмайданчик? Майбутнє парку “Хімік” будуть вирішувати на громадських слуханнях
19
19
Церква чи танцмайданчик? Майбутнє парку “Хімік” будуть вирішувати на громадських слуханнях

Невелика паркова зона на вулиці Некрасова може стати предметом маніпуляцій і суперечок серед вінничан. Хоча в міському бюджеті жодної копійки не закладено на реконструкцію цієї території, по старинці званої парком «Хімік», її вже готові «взяти на поруки» і упорядкувати. За бюджетні гроші, але під чітким керівництвом ініціатора. У мерії до цього ставляться скептично, пояснюючи, що збираються дізнатися думку жителів мікрорайону. Про це пише видання «РЕАЛ».

Так званий парк «Хімік» в радянські часи вважався одним з найбільш впорядкованих. Завдяки шефству ВО «Хімпром» на його території функціонував стадіон, кілька ігрових майданчиків і фонтан, а під час різних свят, що проводилися в будинку культури, що по сусідству з зеленою зоною, парк ставав місцем культурного відпочинку сотень вінничан. Там навіть ярмарки проводили… По «буднях» зелену зону «окупували» парочки для романтичних зустрічей, молоді матусі – для того, щоб малюків вигуляти, а школярі – як місце, де можна пограти у футбол.

Занепад парку пов’язаний із початком 1990-х. Спочатку заводське керівництво займалося більш важливими проблемами, а потім і зовсім продало ліхтарі, лавки і зруйнований фонтан одній протестантській громаді, що розраховувала пізніше викупити територію для будівництва грандіозного храму. Саме ця стара «нерухомість» багато років – після ліквідації «Хімпрому» та передачі відомчої території місту – «зв’язувала» місцевій владі руки, не дозволяючи ініціювати реконструкцію парку.

17113810

«Майновий» конфлікт вирішився порівняно нещодавно. До того часу більша частина території зеленої зони давно була в жалюгідному стані. Виходить, що «далека» частина парку зі стадіоном, адмінбудинком і спорткомплексом, що належить СК «Нива», виглядає цілком респектабельно, а «ближня» – убита, хоча і займає кілька гектарів землі…

У 2015 році релігійна громада Святих князів Острозьких і місцева організація УНА-УНСО в «куточку» міської зони парку встановила Хрест, на місці якого в майбутньому хоче побудувати храм УПЦ Київського патріархату за прикладом козацької церкви, як для місцевих жителів, так і АТОшніків. Храм має бути подібним знаменитій церкві у Суботові, зображення якої розміщено на 5-гривневій купюрі.

Серед вінничан перспектива будівництва ще одного храму викликала неоднозначну реакцію. А нещодавно громадськості була представлена петиція до місцевої влади щодо реконструкції парку і заборони будівництва церкви на його території. Автор петиції – маловідомий кандидат у мери на виборах 2015 року Сергій Попович – пропонує поділити парк на чотири зони. Перша – огороджена сіткою – для вигулу собак. На другий він пропонує розмістити гойдалки і атракціони. Третя зона – для відпочинку на траві з постриженим газоном. Крім того, пропонується, що в парку повинні бути відновлені алеї, створені новий фонтан і скульптури з живих квітів.

03e7-D0fibk

А от четверта зона, що розміщена саме на ділянці, де УНА-УНСО й хоче бачити храм, може стати предметом для суперечок. Тут автор петиції бачить дві міні-футбольні, баскетбольний і волейбольний майданчики, зону з тренажерами, а також танцювальний майданчик. Усе це – за бюджетні гроші. При цьому, С.Попович себе у цьому проекті хоче бачити «уповноваженим координатором і спостерігачем від громади».

У відповідь на проект танцювального майданчика на місці хреста лідер місцевої організації УНА-УНСО Сергій Чумак обурився, мовляв, така ініціатива дає привід запідозрити тезку у зв’язках з «промосковськими» і бажанні «поставити там генделики», пише «РЕАЛ».

У мерії Вінниці близькі до розгляду питання про майбутнє цієї паркової зони. За словами заступника міського голови Сергія Матусяка, в кінці січня або початку лютого будуть проводитися громадські слухання за вищевказаним приводом.

“Я знаю про наміри УПЦ КП побудувати церкву. Чи буде передбачено планом реконструкції спорудження храму в парковій зоні, стане відомо за результатами обговорення перспективи цієї території”, – каже Сергій Матусяк.

Поки що усі ідеї у мерії розцінюють лише як варіанти майбутнього розвитку парку.

 

Введіть свою електронну адресу:

Місто
Інфраструктура
Будівництво і архітектура
Історія міста
Новини області
Подорожі
Україна
Світ
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті дозволяється за умови посилання на urban.vn.ua. Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту за умови гіперпосилання на urban.vn.ua.
Порушення вищевказаних умов є порушенням захищених законом прав інтелектуальної власності та прав на інформацію.
Контакт: [email protected]