12
Тра
20:46
Висотка-огірок, екологічний фасад і забудова майдану: Якими були варіанти реконструкції вінницької мерії
Vinnica-square06
Vinnica-square06
Висотка-огірок, екологічний фасад і забудова майдану: Якими були варіанти реконструкції вінницької мерії

Те, що страшненький фасад вінницького міськвиконкому псує загальну картинку «європейської та прогресивної Вінниці», мабуть, зайве нагадувати. На неї звертають увагу як вінничани, так і туристи, при цьому епітет «совок» можна вважати ще досить м’яким. У самій мерії про це добре знають і питання «Як бути?» підіймалось часто. Насамперед, розглядались варіанти реконструкції радянської споруди 1970-х років. Утім, конкретних цілей за увесь період поставлено не було – витрачати бюджетні гроші на такий проект керівники міста не хочуть.

DSC_0053

Днями питання реновації будівлі міськвиконкому знову стало актуальним. Під час свого візиту до Вінниці принц Саудівської Аравії зацікавився проектом реконструкції, за яким мерія має перетворитись на енергоефективний комплекс із відновлювальними джерелами енергії та сучасним оздобленням. Аравійського принца називають одним із потенційних інвесторів амбітного проекту.

За останні десять років візуалізованих варіантів оновлення будівлі було щонайменше чотири. Urban віднайшов усі доступні в мережі пропозиції. Цікаво, що одразу два варіанти нової мерії створив російський архітектор з вінницьким корінням Олександр Асадов.

Саме бюро Асадова належить найпопулярніший концепт реконструкції. Варіант, що передбачає створення «зеленого фасаду» мерії, представили ще у 2011-му році.

11

  • Ідея проекту полягала в поетапному перетворенні морально застарілого будинку в зразок енергоефективної архітектури з усіма необхідними атрибутами: «зеленою» покрівлею і фасадом, альтернативними джерелами енергії, заміною існуючого фасаду на енергоефективне скління і багатьма іншими розробками сучасних «зелених» технологій, – зазначав на презентації проекту його співавтор Андрій Асадов. – Спочатку буде зведений металевий каркас, на якому згодом розміститься «зелений» фасад. Потім можна буде почати роботу із заміни вітражів. Причому в цьому випадку металевий каркас буде грати роль будівельних лісів, які не знадобиться зводити додатково.

13

Доповненням оновленому фасаду мала стати футуристична прибудова, що нагадує чашу. Тут міг би розміститись конгрес-хол.

  • Створення подібного конгрес-холу було продиктовано необхідністю адміністрації мати місткий зал для проведення зборів, конференцій і, можливо, інших міських заходів. В старій будівлі такого масштабного приміщення не було. Вибір форми обумовлений естетичними міркуваннями. На противагу жорсткій формі головної будівлі хотілося створити щось м’яке, обтічне, екологічне, – каже Андрій Асадов.

10

Ідея із зеленими насадженнями на фасаді міськвиконкому була і у вінницького колеги Асадова Юрія Плясовиці. У його варіанті «екологічна складова» мерії виглядає менш масивною. Хоча, як пояснив архітектор, мети створити проект реконструкції у нього й не було, ідея виникла як доповнення до проекту житлового комплексу “Калічанський Яр”, що мав розміститись за будівлею міськради, утім, так і не був реалізований.

14

14-a

  • Може я говорю як консерватор, але застосування “зеленої” архітектури має бути більш виваженим. Що стосується мого варіанту реконструкції будівлі міськвиконкому, то в ньому елементи зеленої архітектури запропоновані в більш спрощеному варіанті. Вони розміщені тільки на даху і на перших поверхах. При цьому зовні будівля не втрачає вигляд адміністративного, не порушується його сприйняття вінничанами. В’юнкі рослини з нульового рівня “піднімаються” по канатним сіток до 2-3-го поверху, а з даху спадають на кілька поверхів. Таким чином, догляд за ними буде відносно простим, – цитує Юрія Плясовицю видання РЕАЛ (2012-й рік).

Додамо, що Юрій Плясовиця скептично оцінив можливість реконструкції мерії в цілому, наголосивши, що для цього потрібно переконатись, наскільки витривалою є конструкція.

Іще один відомий варіант не передбачав значних перетворень існуючої будівлі, натомість пропонував чималу прибудову, причому зробити це за рахунок зменшення площі. Дізнатись більше про пропозицію, як і встановити її авторство, на жаль, не вдалося.

09

Напевно, найбільш сміливою можна вважати іще одну пропозицію від архітектурного бюро Асадова. За задумом архітекторів і сама будівля, і майдан Незалежності мали змінитись до невпізнанності. Зокрема, сам майдан мав стати меншим, а позаду існуючої будівлі – скляна висотка, яку, за схожість форм, вінничани нарекли «огірком». Окрім того, концепт передбачав комплексну забудову навколо площі, яку пропонували поділити надвоє і закрити виїзд на вулицю Оводова .

Vinnica-square01

Vinnica-square07

Vinnica-square08

Ось, що йдеться в описанні проекту від АБ Асадова:

«Основним завданням проекту стало заповнення розриву в історичній частині центру, приведення масштабу площі до історично сформованого містобудівного масштабу, візуальне нівелювання модерністського обсягу будівлі адміністрації, підвищення соціальної привабливості місця і інтенсифікація використання цінної міської території.

Головною композиційною домінантою цієї частини міста замість обсягу будівлі адміністрації стає встановлена позаду нього будівля-башта суспільно-ділового призначення, яка розташована на осі вул. Соборній зі сторони в’їзду в стару частину міста з боку моста, а протяжним фасадом розгорнуто до річки Південний Буг.»

Urban запитав вінничан щодо майбутнього будівлі мерії. Думки очікувано розділилися: від «все знести під нуль і будувати нове» до пропозицій усе ж таки зберегти існуючу будівлю, але реконструювати.

“Однозначно чекати ще – не потрібно, міська рада – це обличчя міста, особливо, для офіційних осіб, тому, фасаду потрібне оновлення, причому, найближчим часом. Будувати за новим проектом – не варіант, оскільки, беруть великі сумніви щодо того, що збудують щось нормальне, а з існуючої будівлі зробити щось ще можна. На мою думку, на будівлі потрібно зробити експлуатуємий дах з використання зелені, але не використовувати її на фасаді”, – пише вінничанин Ігор.

Серед функціональних нововведень також вказувалась пропозиція створити на даху мерії оглядовий майданчик, адже звідси відкривається один з кращих краєвидів на Вінницю.

Були також і візуалізовані пропозиції:

news_20170512_142136_1494588096

aRjEE_tj_gU

Варіанти оновлення фасаду від підписника спільноти Urban | Міський журнал Дмитра Корольчука:

З іншого боку, хтось навпаки вважає, що кардинально змінювати фасад не варто:

“Ніяких надбудов і прибудов не потрібно. Необхідно просто поновити існуючий фасад. Металеві ребра я би обшив нержавіючим полірованим листом, або міддю. Віконний профіль замінив би на якийсь металевий або темно-сірий. А то взяли моду чіпляти на все під ряд якісь побрякушки”, – зазначає Руслан Слободинський.

Дискусії стосовно фасаду мерії тільки починаються. Чиновники обіцяють прислухатись до думки вінничан. Зокрема, висловитись можна буде також на зустрічі 13 травня, організованою Інститутом розвитку міст та Агенцією просторового розвитку Вінниці.

Мета зустрічі – за участі мешканців міста проаналізувати поточну ситуацію зі спорудою на вул. Соборній, 59, визначити, як вона впливає на місто в цілому та оцінити значення зовнішнього вигляду головної муніципальної будівлі міста для різних суспільних груп (туристів, міжнародних гостей, мешканців, працівників міськради тощо).

Обговорення буде проходити з 15:00 до 17:00 в приміщенні Вінницького центру розвитку місцевого самоврядування (вул. Театральна, 20, офісна будівля за рестораном “Тифліс”).

Також долучитися до обговорення можете на сторінках Urban у соцмережах вКонтакті та Фейсбук.

Введіть свою електронну адресу:

Місто
Інфраструктура
Будівництво і архітектура
Історія міста
Новини області
Подорожі
Україна
Світ
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті дозволяється за умови посилання на urban.vn.ua. Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту за умови гіперпосилання на urban.vn.ua.
Порушення вищевказаних умов є порушенням захищених законом прав інтелектуальної власності та прав на інформацію.
Контакт: [email protected]