29
Кві
10:00
До Вінниці повернуть історичний пам’ятник – гранітну колону, що стояла у центрі міста століття тому (Фото)
DSC_1627_1
DSC_1627_1
До Вінниці повернуть історичний пам’ятник – гранітну колону, що стояла у центрі міста століття тому (Фото)

У Вінницю повернуть столітній пам’ятник, що до 1970-х років стояв на нинішній Європейській площі. Рішення про прийняття у комунальну власність гранітної колони з села Павлівка Калинівського району ухвалила Вінницька міська рада.

Згадана колона має історичне значення для Вінниці і є одним із найстаріших пам’ятників області.

  • Колона була виготовлена чи то до 300-річчя дому Романових, чи то до перемоги у Першій світовій війні. Достеменно невідомо. Але в 1921 році вона була встановлена більшовиками на сьогоднішній Європейській площі як жертвам революції. Проте побудована вона була значно раніше, тому що в 1921 році в Гнівані вже не було заводу для її виготовлення. Потім в 70-х роках, коли меморіал визволення реставрували, колону забрали і перевезли в село Павлівка Калинівського району, – цитує директора Вінницького обласного архіву видання “20 хвилин“.

На фото першої половини 20-го століття видно колону, що була встановлена у сквері на тодішній вулиці Козицького.

Джерело фото: https://ok.ru/vinnitsaaltfotos/photos

Джерело фото: https://ok.ru/vinnitsaaltfotos/photos

Urban віднайшов згадану колону у Павлівці. Власне, це було нескладно – розташована вона у самому центрі села поруч із будинком культури. Колона заввишки понад 4 метри збереглась у непоганому стані. Нині вона є пам’ятником на честь 40-річчя партизанського загону. До речі, є версія, що під нинішньою табличкою криється автентичний напис, викарбуваний на граніті. Чи так це і що там написано, стане відомо уже під час реставраційних робіт.

DSC_1617_1

DSC_1603_1

DSC_1605_1

DSC_1606_1

DSC_1624_1

  • Для жителів Павлівки ця колона не має такого значення, якою може бути для вінничан, тому заперечень в селі не було, – розповідає сільський голова Павлівки Віктор Кособуцький. – На сесії сільської ради ухвалили рішення про передачу пам’ятника, а замість нього вшануємо партизанів іншим пам’ятним знаком.

Крім того, за колону жителі Павлівки отримають компенсацію. Вінницька міська рада проголосувала за виділення 300 тисяч гривень субвенції селу.

  • Побудуємо за них два дитячих майданчика, – відповідає сільський голова.

Питанням повернення колони назад до міста опікувалась ГО “Вінницьке історичне товариство”. Утім, чи повернуть її саме на історичне місце і що вона символізуватиме тепер, поки невідомо.

Введіть свою електронну адресу:

Місто
Інфраструктура
Будівництво і архітектура
Історія міста
Новини області
Подорожі
Україна
Світ
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті дозволяється за умови посилання на urban.vn.ua. Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту за умови гіперпосилання на urban.vn.ua.
Порушення вищевказаних умов є порушенням захищених законом прав інтелектуальної власності та прав на інформацію.
Контакт: [email protected]