6
Кві
21:55
Фонтан “Сонячна система” на Космонавтів відкриють у травні
DSC_1417_1
DSC_1417_1
Фонтан “Сонячна система” на Космонавтів відкриють у травні

Реконструкцію другої черги проспекту Космонавтів мають завершити через місяць. Наприкінці травня вінничани уже зможуть побачити в дії унікальний фонтан «Сонячна система». Про це розповів міський голова Сергій Моргунов.

Більша частина оновленого проспекту готова уже сьогодні. Останні приготування відбуваються на майбутній фонтанній площі, де днями встановили макети планет Сонячної системи, що складатимуть композицію майбутнього фонтану.

DSC_1378_1

Вага планет різна: таку як Земля можна легко підняти наодинці, а ось об’ємний 60-кілограмовий Сатурн самому уже не подужати.

На площі розмістились дев’ять планет. Кожна із них розміщена на власній орбіті. Окрім Плутона. Як розповів представник підприємства, що виготовляло макети, Олександр Боков, саме із Плутоном довелось помізкувати, чи варто його взагалі представляти у композиції.

DSC_1409_1

Останні приготування для Плутона

DSC_1416_1

Через примхи астрономії, Плутону не знайшлося місця безпосередньо на фонтані. Його перенесли на алею поруч.

«Відколи затвердили проект, виявилось, що астрономи змінили статус планети, викресливши її із Сонячної системи. Знайшли компромісне рішення – Плутон буде, але поза межами фонтану, – розповідає Олександр Боков. – Поки виготовляли макети, перевірили чимало джерел з астрономії, щоб правильно врахувати пропорції кожної з планет, відтворити колір та текстуру».

DSC_1375_1

Земля, Марс, Юпітер і Сатурн.

На виготовлення композиції працівникам підприємства знадобилось близько півроку.

«Так, не сім днів, як у Бога, довелось попрацювати значно довше, – жартує Олександр. – Але сподіваюсь вінничанам сподобається результат. Виготовляли планети із скловолокна, міцний матеріал, що використовують при будівництві яхт. За відповідними формами заливали напівсфери, склеювали, шліфували, щоб не було видно швів, потім фарбували».

Щойно почали розміщувати планети на площі, деяким вінничанам закортіло їх перевірити на міцність. Їх уже і ногами і руками пробували, і навіть велосипедом протаранити, розповідають працівники. Довелось встановлювати повторно, але вже підсиливши кріплення.

DSC_1384_1

Деяким вінничанам одразу закортіло перевірити планети на міцність: хто з кулака, а хто і велосипедом.

Введіть свою електронну адресу:

Місто
Інфраструктура
Будівництво і архітектура
Історія міста
Новини області
Подорожі
Україна
Світ
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті дозволяється за умови посилання на urban.vn.ua. Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту за умови гіперпосилання на urban.vn.ua.
Порушення вищевказаних умов є порушенням захищених законом прав інтелектуальної власності та прав на інформацію.
Контакт: [email protected]