19
Церква чи танцмайданчик? Майбутнє парку “Хімік” будуть вирішувати на громадських слуханнях
18 Січня | Місто, Новини

Невелика паркова зона на вулиці Некрасова може стати предметом маніпуляцій і суперечок серед вінничан. Хоча в міському бюджеті жодної копійки не закладено на реконструкцію цієї території, по старинці званої парком «Хімік», її вже готові «взяти на поруки» і упорядкувати. За бюджетні гроші, але під чітким керівництвом ініціатора. У мерії до цього ставляться скептично, пояснюючи, що збираються дізнатися думку жителів мікрорайону. Про це пише видання «РЕАЛ».

Так званий парк «Хімік» в радянські часи вважався одним з найбільш впорядкованих. Завдяки шефству ВО «Хімпром» на його території функціонував стадіон, кілька ігрових майданчиків і фонтан, а під час різних свят, що проводилися в будинку культури, що по сусідству з зеленою зоною, парк ставав місцем культурного відпочинку сотень вінничан. Там навіть ярмарки проводили… По «буднях» зелену зону «окупували» парочки для романтичних зустрічей, молоді матусі – для того, щоб малюків вигуляти, а школярі – як місце, де можна пограти у футбол.

Занепад парку пов’язаний із початком 1990-х. Спочатку заводське керівництво займалося більш важливими проблемами, а потім і зовсім продало ліхтарі, лавки і зруйнований фонтан одній протестантській громаді, що розраховувала пізніше викупити територію для будівництва грандіозного храму. Саме ця стара «нерухомість» багато років – після ліквідації «Хімпрому» та передачі відомчої території місту – «зв’язувала» місцевій владі руки, не дозволяючи ініціювати реконструкцію парку.

17113810

«Майновий» конфлікт вирішився порівняно нещодавно. До того часу більша частина території зеленої зони давно була в жалюгідному стані. Виходить, що «далека» частина парку зі стадіоном, адмінбудинком і спорткомплексом, що належить СК «Нива», виглядає цілком респектабельно, а «ближня» – убита, хоча і займає кілька гектарів землі…

У 2015 році релігійна громада Святих князів Острозьких і місцева організація УНА-УНСО в «куточку» міської зони парку встановила Хрест, на місці якого в майбутньому хоче побудувати храм УПЦ Київського патріархату за прикладом козацької церкви, як для місцевих жителів, так і АТОшніків. Храм має бути подібним знаменитій церкві у Суботові, зображення якої розміщено на 5-гривневій купюрі.

Серед вінничан перспектива будівництва ще одного храму викликала неоднозначну реакцію. А нещодавно громадськості була представлена петиція до місцевої влади щодо реконструкції парку і заборони будівництва церкви на його території. Автор петиції – маловідомий кандидат у мери на виборах 2015 року Сергій Попович – пропонує поділити парк на чотири зони. Перша – огороджена сіткою – для вигулу собак. На другий він пропонує розмістити гойдалки і атракціони. Третя зона – для відпочинку на траві з постриженим газоном. Крім того, пропонується, що в парку повинні бути відновлені алеї, створені новий фонтан і скульптури з живих квітів.

03e7-D0fibk

А от четверта зона, що розміщена саме на ділянці, де УНА-УНСО й хоче бачити храм, може стати предметом для суперечок. Тут автор петиції бачить дві міні-футбольні, баскетбольний і волейбольний майданчики, зону з тренажерами, а також танцювальний майданчик. Усе це – за бюджетні гроші. При цьому, С.Попович себе у цьому проекті хоче бачити «уповноваженим координатором і спостерігачем від громади».

У відповідь на проект танцювального майданчика на місці хреста лідер місцевої організації УНА-УНСО Сергій Чумак обурився, мовляв, така ініціатива дає привід запідозрити тезку у зв’язках з «промосковськими» і бажанні «поставити там генделики», пише «РЕАЛ».

У мерії Вінниці близькі до розгляду питання про майбутнє цієї паркової зони. За словами заступника міського голови Сергія Матусяка, в кінці січня або початку лютого будуть проводитися громадські слухання за вищевказаним приводом.

“Я знаю про наміри УПЦ КП побудувати церкву. Чи буде передбачено планом реконструкції спорудження храму в парковій зоні, стане відомо за результатами обговорення перспективи цієї території”, – каже Сергій Матусяк.

Поки що усі ідеї у мерії розцінюють лише як варіанти майбутнього розвитку парку.

 

One коментар

Написати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті дозволяється за умови посилання на urban.vn.ua. Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту за умови гіперпосилання на urban.vn.ua.
Порушення вищевказаних умов є порушенням захищених законом прав інтелектуальної власності та прав на інформацію.
Контакт: [email protected]