14
Гру
09:01
Як у Вінниці відкривали театр. Історичне відео
teatr

У 1948 році у післявоєнній Вінниці відбулась велика подія – у місті знову відкривали театр!

Як відомо, у нинішньому своєму вигляді будівля вінницького музично-драматичного театру – уже «реінкарнація» сильно постраждалого у роки Другої світової війни театру.

132140326
Історія Вінницького обласного академічного музично-драматичного театру бере початок від 6 лютого 1910 року, коли на місці, де ми його знаємо і дотепер, було закладено перший камінь. Будівництво тривало усього 11 місяців! Щоправда, до 1917 року на сцені виступали лише заїжджі актори. Стаціонарний український театр з’явився тут лише у 1920 році під керівництвом Гната Юри. (джерело)

foto3
У роки Великої Вітчизняної війни театр продовжував своє функціонування. Але уже під час звільнення міста ( у березні 1944 р.) від німецько-фашистських загарбників приміщення Вінницького театру було серйозно пошкоджене.

y_dded7a4b
На реставрацію, здійснену за проектом архітектора Д.Чорновола, знадобилось 4 роки. Новий театральний сезон розпочався у відродженому приміщенні виставою “Інтервенція” 6 листопада 1948р. Цю історичну подію задокументували у кіножурналі. Як це було, пропонуємо переглянути на відео, оприлюдненому спільнотою «Історія Вінниці».

 

Місто
Інфраструктура
Будівництво і архітектура
Історія міста
Новини області
Подорожі
Україна
Світ
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті дозволяється за умови посилання на urban.vn.ua. Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту за умови гіперпосилання на urban.vn.ua.
Порушення вищевказаних умов є порушенням захищених законом прав інтелектуальної власності та прав на інформацію.
Контакт: [email protected]