3
Лип
20:26
Де навчались вінничани сто років тому
11
11
Де навчались вінничани сто років тому

Вінниця сто років тому особливо не славилася навчальними закладами. Освіту вони давали посередню, яку зараз дають, наприклад, училища та коледжі. Але вони давали непогану початкову освіту для вступу в більш рейтингові вузи.

Сьогодні піде мова про середні навчальні заклади Вінниці, що діяли наприкінці 19-го – початку 20-го століття.

uchebnie-zavedeniya-1

На карті 1916 року відзначено приблизне розташування десяти навчальних закладів:

1. Міністерська жіноча гімназія
2. Реальне училище
3. Комерційне училище (на карті воно не позначено, нанесене його приблизне розташування)
4, 5. Приватна жіноча гімназія Драганова (у різні роки гімназія орендувала приміщення в різних будинках);
6. Чоловіча гімназія
7. Друга жіноча гімназія
8. Учительський інститут
9. Два 4-класних міських училища
10. Єврейське училище

 

1. Міністерська жіноча гімназія

uchebnie-zavedeniya-2

Побудували її в 1900 році. Будівля гімназії була спроектована відомим вінницьким архітектором Григорієм Артиновим і, свого часу гімназія виглядала по-справжньому привабливо. Це потім у 1930 році на будівлі було зведено третій поверх і змінено його зовнішній вигляд у гіршу сторону: знищили розкішне панорамне вікно.
У самому ж приміщенні колишньої гімназії тепер розташована загальноосвітня школа №2.

1

Вчилися у цій гімназії дівчаток з дворянських сімей. Навчання у рік коштувало приблизно два карбованці. На той час це були немалі гроші. Була дуже жорстка дисципліна. Плаття у дівчат щодня міряли лінійкою, щоб ні в якому разі довжина сукні не була менша навіть на один сантиметр. Якщо ученицю бачили в місті і вона там була одягнена якось непристойно для того часу або поводилася не по етикету, то її чекала жорстка догана або навіть виключення з гімназії.

 

2. Реальне училище

uchebnie-zavedeniya-5

Реальне училище влаштувалося у Вінниці в 1890 році після переведення його з Могилів-Подільського. Сама будівля колишнього реального училища дуже навіть непогано збереглася і донині. Тепер у стінах цього симпатичного «палацу» розташувався торгово-економічний інститут. Цю будівля можна сміливо назвати однією з найкрасивіших у місті. Родзинкою будівлі є ковані сходи того періоду, по яких незручно ходити зараз дівчатам на шпильках. Подейкують, що по цих сходах ходив Адольф Гітлер під час окупації Вінниці.

2

Про реальні училища того часу Вікіпедія пише так: «Курс навчання у реальних училищах тривав шість-сім років. Статут був такий: «училища мають на меті загальну освіту, пристосовану до практичних потреб і до придбання технічних знань». У старших класах викладалися прикладні дисципліни. Випускники таких училищ могли вступити в технічні, промислові і торгові вищі навчальні заклади, а також в університети на фізико-математичні та медичні факультети».

 

3. Комерційне училище

uchebnie-zavedeniya-7

На вулиці короля Владислава IV (тепер вулиця Червоних Партизан) знаходилось комерційне училище.

Комерційні училища за своїм статутом і програмою були середніми навчальними закладами з тривалістю курсу сім-вісім років, які давали по випуску загальну та спеціальну освіту. У двох старших класах вивчалися спеціальні предмети: бухгалтерія, комерційна арифметика, кореспонденція російською та іноземними мовами, торгове і промислове законознавство, політична економія, комерційна географія, хімія, товарознавство.

Випускники комерційних училищ отримували право вступати до вищих комерційних та технічних навчальних закладів.

Тепер у стінах Комерційного училища влаштувалася школа-ліцей №7

4

А от в чому нинішня система освіти і схожа на систему освіти столітньої давності – так це в наявності приватних навчальних закладів.

 

4,5 Приватна жіноча гімназія Драганової

Розташовувалась гімназія Драганової на Романівської вулиці (нині Першотравнева). Сьогодні будівля колишньої гімназії виглядає досить непривабливо, а всередині розташувався шкірвендиспансер.

610034845

5

Як і більшість теперішніх приватних навчальних закладів гімназія Драганової орендувала приміщення. Тому з часом вона переїжджає на нове місце проживання – вулицю Косьми і Дем’яна (нині – Поліни Осипенко).

uchebnie-zavedeniya-11

Хоча якісної старої фотографії гімназії та не збереглося, проте теперішня будівля мало чим відрізняється від тієї, якою була сто років тому.

6

 

6. Чоловіча гімназія

uchebnie-zavedeniya-13

Майже по-сусідству з гімназією Драганової розташоване місце, яке по праву можна назвати колискою освіти у Вінниці – це єзуїтські мури. Перший колегіум у стінах монастиря виник ще у далекому 1630-му році.

На початку ХХ століття “навчальну традицію” цього місця вирішили продовжити, і заснували на території колишнього єзуїтського кляштору чоловічу, а потім і жіночу гімназії. Навчання у чоловічій гімназії почалося в 1907 році.

uchebnie-zavedeniya-14

Як бачимо з підпису до листівки тут розташовувалася і жіноча гімназія. Навчання хлопчиків та дівчаток було рознесено по поверхах, крім того жіночій гімназії належав ще і корпус по-сусідству.

 

7. Друга жіноча гімназія

uchebnie-zavedeniya-15

Сама будівля другої жіночої гімназії практично не змінилася і, з боку вулиці Володарського виглядає ось так. Правда учні зараз зустрічаються тут хіба що під час екскурсій – тепер тут розташовані приміщення краєзнавчого музею.

uchebnie-zavedeniya-16

 

8. Учительський інститут

uchebnie-zavedeniya-17

По іншу сторону Південного Бугу був учительський інститут, який з 1912 року розмістився на Тюремній площі. Будівля колишнього учительського інституту збереглася й донині, хоча тепер у ній ніщо вже не нагадує колишню архітектурну пишність. Мало того, що тут був добудований третій поверх, так ще всі «архітектурні надмірності» старанно заховали під плитку.

8

Зараз тут розташовується один з корпусів Вінницького коледжу будівництва та архітектури.

9. Два 4-класних міських училища

uchebnie-zavedeniya-19

У декількох метрах від учительського інституту розмістилися два 4-класних училища або так звана прогімназія, система навчання в якій відповідала навчанню у початкових класах гімназії.
У приміщенні колишньої прогімназії зараз розташувався один із корпусів торгово-економічного університету.

9

Тут також була проведена значна «реконструкція» з добудовою ще одного поверху і видаленням «архітектурних надмірностей».

Ще донедавно в цих стінах функціонувала школа №8, яка зараз знаходиться зовсім за іншою адресою.

10. Єврейське училище

uchebnie-zavedeniya-21

На жаль, старих фотографій його знайти не вдалося. Але якщо вірити карті, то на місці колишнього єврейського училища зараз розташована школа №9. Будівля школи більш сучасна, а над входом є дата її будівництва – 1964 рік. Хоча по кутах лівого крила будівлі на рівні другого поверху все ще залишились рештки старовинного цегляного декору.

uchebnie-zavedeniya-22

А це означає, що школу будували не на порожньому місці, а до невпізнання переробили єврейське училище, добудувавши третій поверх.

uchebnie-zavedeniya-23

Знайшли на сайті вінницької транспортної компанії знімок, на якому видно зовнішній вигляд дев’ятої школи до її перебудови (будівля праворуч на знімку з напівкруглими вікнами другого поверху). Як бачимо, дореволюційне єврейське училище виглядало набагато красивіше, ніж перероджена з нього радянська школа. Крім того, на місці сучасного педагогічного університету існувала ще й учительська семінарія. Проте до наших днів не дожили фото з нею, ні самі семінарські будівлі.

Узято з vlasno.info (Дослідження Вадима Пастернака)

Введіть свою електронну адресу:

Місто
Інфраструктура
Будівництво і архітектура
Історія міста
Новини області
Подорожі
Україна
Світ
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті дозволяється за умови посилання на urban.vn.ua. Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту за умови гіперпосилання на urban.vn.ua.
Порушення вищевказаних умов є порушенням захищених законом прав інтелектуальної власності та прав на інформацію.
Контакт: [email protected]