58555
Площа Вінниці зросте більш як на половину
30 Вересня | Вибрані, Місто

Вінниця зробила ще один крок до розширення своїх кордонів – під час чергової сесії міської ради було схвалено проект землеустрою щодо змін меж міста. В разі проходження усіх процедур та в кінцевому варіанті схвалення Верховною Радою, площа міста за рахунок земель навколишніх сіл, що знаходяться поза межами населених пунктів до окружної дороги міста, збільшиться орієнтовно на 60 %. Це дозволить створити сприятливі умови подальшого територіального розвитку громадам: як самій Вінниці, так і навколишнім населеним пунктам.

Майже два роки Вінниця працює над питанням розширення меж міста до окружної дороги. Адже фактично територія навколишніх сіл, враховуючи те, що місто розвивається, приєдналася до вулиць, які є вінницькою територією. Наприклад, ті ж вулиці Тарногродського чи Енергетична підпорядковані Стрижавці, хоча десятками років вінничани вважають її вулицями міста. Район, де розташований торговельний центр «Шок», теж не є територією міста, хоч розбудовується інфраструктура, Вінниця збудувала поряд дорогу та трамвайну колію. Тому логічним є рішення привести у відповідність юридичну межу міста – фактичній.

Протягом цих двох років було проведено ряд зустрічей з головами та депутатами шести сільських та однієї селищної рад. З мешканцями навколишніх сіл зустрічались особисто керівники міста та директори профільних департаментів для того, щоб роз’яснити людям реальний стан справ, адже через ширення чуток багато з селян, які, наприклад, мали паї на окремих територіях, боялися втратити власність.

Минулого року міська рада з п’ятьма сільськими та однією селищною радою, які на той час вже дали згоду на приєднання їх земель, що знаходяться поза межами населених пунктів, до території меж міста, підписала відповідні угоди про співпрацю. Міська рада зобов’язалася допомогти навколишнім територіальним громадам у вирішенні важливих для них проблем. Незважаючи на те, що землі остаточно ще не приєдналися до міста, у міському бюджеті на 2014 рік було передбачено цільові субвенції на соціально-економічний розвиток даних територіальних громад в сумі 2 млн. грн. На даний час вже профінансовано 1,7 млн. грн.

Кожна територіальна громада, по мірі надходження коштів, витрачає їх на вирішення тих нагальних проблем, які були підняті ще при обговоренні можливості надання згоди на включення частини їх земель в межі міста. Зокрема, на ремонт садочка, будівництво дитячого майданчика, облаштування вуличного освітлення тощо. На початку вересня відбулася розширена нарада за участю в.о. міського голови, представників сільських рад та керівників профільних департаментів щодо поглиблення співпраці. Відповідно до домовленостей Вінниця допомагатиме селам у розчистці основних доріг у зимовий період, інтегрує їх до обслуговування відділом оперативного реагування міської ради «Цілодобова варта» та допоможе ще з вирішенням ряду важливих для територіальних громад проблем.

Останньою дала згоду на приєднання їх земель до території міста Вінницько-Хуторянська сільська рада. І під час сьогоднішньої сесії було також прийнято рішення про укладання угоди між Вінницькою міською радою та цією сільською радою.

«Якщо подивитися на карту, то землі сільських рад «клинами» входять в місто Вінницю, а фактично інфраструктура вся міська. І вони ці землі навіть фізично не можуть утримувати в належному стані, з точки зору прибирання, поточного ремонту доріг, забезпечення транспортом. А ми зі свого боку, не маючи відповідних повноважень на ці території, не можемо, наприклад, робити капітальний ремонт доріг. Питання розвитку інфраструктури для нас є теж проблематичним, – зазначає Сергій Моргунов. – Тому ми два роки працювали над цим, досягнено консенсусу в режимі діалогу та дискусій ми прийшли до остаточного вирішення цього питання між відповідними територіальними громадами».

Враховуючи те, що всі навколишні населені пункти надали свою згоду, 26 вересня депутати міської ради одностайно погодили проект землеустрою щодо змін меж Вінниці. В подальшому його мають погодити Вінницька районна рада та Вінницька обласна рада. Наступний крок – затвердження Верховною Радою України. В разі проходження усіх процедур площа Вінниці збільшиться на 60 % і становитиме 11 316 га.

Вінницька міська рада

Написати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті дозволяється за умови посилання на urban.vn.ua. Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту за умови гіперпосилання на urban.vn.ua.
Порушення вищевказаних умов є порушенням захищених законом прав інтелектуальної власності та прав на інформацію.
Контакт: [email protected]