Аварійну «Райдугу» закривають в очікуванні грошей на велику реконструкцію (ФОТО)

75125563

Після реконструкції «Райдуга» буде об`єктом регіонального значення

Вінницький кіноконцертний зал «Райдуга» закривають через аварійність. У перспективі – велика реконструкція. Уже є плани, готується проектна документація. Але немає грошей. Вірніше, є тільки 3 мільйони гривень, які міська рада виділила на реконструкцію, а за попередніми підрахунками, потрібно щонайменше вдвічі більше.

«Райдузі» уже 37 років і майже увесь період існування увагою споруду не балували. Використовували – так, хоч тільки у теплу пору року, а от серйозного ремонту найбільша кіноконцертна зала Вінниці не бачила. З роками конструкції прийшли в непридатність. Настільки, що у мерії вирішили тимчасово «запечатати» приміщення. Аби не сталося біди.

– Найбільша проблема – це дах і він становить небезпеку. Опади осідали на покрівлі, вода накопичувалась тоннами. В багатьох місцях маємо суттєву корозію металоконструкцій, треба робити підсилення, – розповідає головний спеціаліст департаменту капітального будівництва міськради Микола Мандрига.

У цьому році реконструкцію «Райдуги» розраховували розпочати. У мерії сподівались на підтримку обласної ради, яка обіцяла також виділити 3 мільйони гривень на ремонт, адже заклад так само використовують і для обласних культурних заходів. Обіцянка-цяцянка. Попри минулорічну домовленість з міськрадою, облрада наразі фактично відсторонилась, відклавши розгляд про виділення коштів на потім.

– Інакше, як припинити роботу ККЗ, ми не могли – є ризик для життя глядачів. Півтора місяці проводилась експертиза будівлі і за її результатами споруді присвоєно четвертий рівень аварійності, а виявлене зношення несучих конструкцій орієнтовно складає 75%, – пояснює Максим Філанчук, директор вінницького комунального підприємства «Центр концертних та фестивальних програм».

Тим не менш, плани щодо «Райдуги» у мерії чималі. І якщо не цього, так наступного року реконструкцію таки хочуть провести. Загалом, зі слів директора департаменту культури міськради Ірини Френкель, робота в напрямку реконструкції ведеться вже п’ять років, за цей час було зроблено адміністративне приміщення, комунікації, тощо. Як зазначає Ірина Володимирівна, до реконструкції усе одно планують залучити як обласний бюджет, так і державний.

– Розпочавши зараз, ми просто не маємо гарантії, що зможемо завершити. Тому з наступного року за весну і літо, за наявності фінансування, реконструкція може відбутись, – продовжує Микола Мандрига. – Буде серйозний ремонт даху. Його конструкція – це 240 тонн металу, тому плануємо замінити на легкі конструкції, що зменшать навантаження на 30-40%. І загалом, споруду треба осучаснити, зробити її всесезонною. Для цього має бути зроблене опалення, кондиціонування, обладнати роздягальні, буфет, вбиральні.

Реконструкція «Райдуги» передбачає оновлення глядацьких місць. Старі дерев’яні лавки, за словами Ірини Френкель, замінять на зручні крісла. Це призведе до зменшення кількості місць, але загалом їх усе одно має бути вдосталь.

– Розраховуємо на 1,5 тисячі місць. «Райдуга» буде не лише найбільшою концертною залою Вінниці, це буде об’єкт регіонального значення, адже у сусідніх Хмельницькому та Житомирі таких великих немає. Відтак, після оновлення, «Райдуга» буде приваблювати більше виконавців, а вартість квитків, завдяки великій місткості, буде дешевша, – каже Ірина Френкель.

Зовні «Райдуга» кардинальних змін не зазнає. Після консультацій з архітекторами вирішено залишити фасад у оригінальному вигляді, але оздоблення оновлять і, обіцяють, будівля буде виглядати сучасно. Крім того, реконструкції зазнає і територія перед ККЗ. За словами Максима Філанчука, збираються замінити покриття перед «Райдугою», встановити лавки, обладнати WiFi, і, можливо, спорудити фонтан.

Фактично, «Райдуга» не працює з початку літа. Через вимушене закриття, «Райдуга» втратить чималі суми від скасованих концертів. Зокрема, на фасаді ще висить плакат про концерт Ані Лорак 16 вересня, але вже точно у цій концертній залі він не відбудеться. Як і низка інших. Загалом, на оренді уже втрачено близько 40 тисяч гривень, а до кінця сезону підрахували, сума сягне 70 тисяч.

Однак, Ірина Френкель запевняє – повністю заклад роботу не припиняє, заходи, які можливо проводити, не використовуючи концертну залу, будуть проводитись і надалі.

             

4 Comments

Написати коментар


Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Новини

Новини сайту