29054135
Як працює сміттєсортувальна станція на Стадницькому полігоні
28 Вересня | Місто, Фоторепортажі

Частину відходів, як-то пластик, скло чи метал, тут відбирають і віддають на переробку. І екології плюс, і заробити можна.

Щодня більше півтори тисячі кубометрів сміття, викинутого вінничанами, осідає на Стадницькому полігоні. Ресурс звалища стрімко вичерпується – за підрахунками експертів йому залишилось не більше десяти років. З початку цього року, щоб зменшити навантаження на звалище, на полігоні працює сміттєсортувальна станція. Частину відходів, як-то пластик, скло чи метал, тут відбирають і віддають на переробку. І екології плюс, і заробити можна.

Сама станція досить скромних розмірів, а весь робочий процес тут зовсім нетривалий. При цьому, кажуть керівники станції, навіть зараз, працюючи у тестовому режимі, станція дозволяє мінімум на чверть зменшити навантаження на полігон.

Сортування починається з того, що сміття закидають у так званий накопичувальний бункер. Звідси через віброрешето, в якому відсіюються дрібні відходи (переважно органіка), сміття потрапляє до рук сортувальників.

Сортувальників, як правило, 12 – по шість чоловік з кожного боку. Відбирають скляні та ПЕТ-пляшки, а також алюмінієві банки. Процес в цілому не виглядає складним, конвеєр часто робить паузи, тож пропустити потрібне складно. Крім того, саму лінію часто доводиться чистити, адже поки у Вінниці немає роздільного збирання відходів. Принаймні до осені, коли у місті таки почнуть подібну практику. Поки у найбільших мікрорайонах.

Решта, що не підлягає переробці, виходить назад і вивозиться на звалище.

А от те, що коштує грошей, з другого поверху скидають у кімнату з пресом. Металеві банки та пластикові пляшки пресують у палети.

Один такий «кубик» важить до 250 кілограмів. А всередині пляшок стільки, що у непресованому вигляді, знадобилось би декілька самоскидів, аби їх вивезти. Везуть у області, де вже працюють сміттєпереробні заводи. Наприклад, у Тернопільську або Черкаську.  У Вінниці це поки що перспектива. У мерії кажуть, не така вже й далека, хоча до будівництва поки ніхто й не думав приступати.

За зміну на станції перебирають до 200 кубів сміття. З нього ПЕТ-пляшок, наприклад, виходить близько 3 тонн. 20-25 пляшок – один кілограм. За один кілограм дають 5-7 гривень.

До речі, саме сміттєзвалище уже не має тих постапокаліптичних пейзажів, що можна було бачити тут років десять тому. Немає перманентних пожеж, відходи регулярно засипають грунтом. Але запах нікуди не подіти – він буквально в`їдається в одяг, а від незвички у когось може розболітись голова.

Чайки – це не тільки море…

До речі, уже зараз з “надр” сміттєвого полігону видобувають газ. Поки що його просто спалюють, щоб не провокував пожежі, але уже цього року газ можуть пустити у виробництво електроенергії.

У найближчі роки Стадницький полігон усе ж планують закрити. Відтоді відходи з Вінниці та області будуть захоронювати на новому регіональному полігоні біля села Людавка.

Місто
Інфраструктура
Будівництво і архітектура
Історія міста
Новини області
Подорожі
Україна
Світ
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті дозволяється за умови посилання на urban.vn.ua. Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту за умови гіперпосилання на urban.vn.ua.
Порушення вищевказаних умов є порушенням захищених законом прав інтелектуальної власності та прав на інформацію.
Контакт: [email protected]