8
Січ
21:59
Сучасні мікрорайони України: приклад з Івано-Франківська
123
123
Сучасні мікрорайони України: приклад з Івано-Франківська

Івано-Франківськ, порівняно невеликий обласний центр (227 тисяч осіб), уже впродовж останніх кількох років є лідером у житловому будівництві в Україні. У 2014 році за цим показником місто поступалось тільки Києву, Одесі та Львову, тут за ІІІ квартали здано в експлуатацію понад 251 тисячу квадратних метрів житла. Та разом із такими успіхами галичани змогли показати, що кількість може давати і якість, при цьому за досить помірну ціну.

Висока конкуренція змусила франківських забудовників не просто «клепати» розмальовані радянські коробки, втюхуючи клієнтам їх як «елітку», як це роблять у багатьох інших містах країни, а насправді боротись за покупця, пропонуючи оригінальні проектні рішення як зовні, так і зсередини своїх новобудов. Цікавих реалізованих проектів у Івано-Франківську набереться на декілька міст, та зупинимось на одному з наймасштабніших та симпатичніших – містечку «Калинова слобода».

2

Житловий масив з поетичною назвою розташований на самісінькій околиці міста Франка. Містечко складається з двох частин, розділеними ставками. Одну з частин «Калинової слободи» повністю завершено, тож пропонуємо прогулятися нею.

6
7

1

Як можна помітити, архітектура «Калинової слободи» з елементами зовнішнього декору, великими панорамними вікнами і стриманими кольоровою гаммою у кращий бік вирізняє містечко з-поміж аналогічних спальних районів з однотипною забудовою.

3

4

5

Сьогодні «Калинова слобода» – це мікрорайон з понад 20 будинків переважно дев’яти поверхів, хоча трапляються варіанти з 5-8 поверхів. Всього, з урахуванням другої черги, будинків має бути близько півсотні.

0_10c4e2_f2d861ed_orig

Як тротуари, так і усі проїзди у містечку вимощені тротуарною плиткою.

8

[nggallery id=32]

Благоустрій – ще одна з переваг мікрорайону. Тут він виконаний на високому рівні.

4

5

3

За концепцією, як заявлено на сайті забудовника, “Калинова слобода” має стати автономним містечком з власною інфраструктурою, представленою як зонами дозвілля, так і магазинами та сферою послуг.

2

Тротуарну плитку і акуратні зелені газони доповнюють декоративні скульптури.

6

Спортивна інфраструктура у містечку також присутня – у вигляді футбольного майданчика із трибунами і вуличних тренажерів.

1

[nggallery id=33]

Першу чергу “Калинової слободи” почали будувати у 2011 році, тепер активно триває будівництво другої половини містечка.

0_10c4bd_d437c3ee_orig

0_11545c_e6ed17e1_orig

Поки що приблизно уявити, як виглядатиме друга черга можна за рендерами.

[nggallery id=34]

Ну і наостанок варто відзначити вартість житла у новобудовах “Калинової слободи”, що загалом відображають цінову політику в усьому Франківську. А ціни здатні викликати заздрість у власників нових квартир у багатьох містах України, в тому числі й у Вінниці. Так, на початку будівництва вартість квадратного метра у містечку була заявлена на позначці 4700 гривень за квадратний метр, а з початком 2015 року, після шокового падіння гривні, квадратний метр у Калиновій слободі коштує 8,5 тисячі гривень. Просто для порівняння, у Вінниці на первинному ринку у так званому “елітному” Поділлі просять від 13 тисяч гривень за квадратний метр (905 тисяч за двокімнатну 65-метрову квартиру), у “соціальному” Академічному – 8650 за квадрат, у ЖК з пафосними назвами “Рів`єра” чи “Резиденція”  – 9,5-9,8 тисяч…

Усі фото: VART, skyscrаpercity.com/Івано-Франківськ

Введіть свою електронну адресу:

Місто
Інфраструктура
Будівництво і архітектура
Історія міста
Новини області
Подорожі
Україна
Світ
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті дозволяється за умови посилання на urban.vn.ua. Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту за умови гіперпосилання на urban.vn.ua.
Порушення вищевказаних умов є порушенням захищених законом прав інтелектуальної власності та прав на інформацію.
Контакт: [email protected]