8
Чер
09:00
На повторних слуханнях вінничани проголосували проти будівництва у “Хіміку”, але готуються до тривалої боротьби за парк
На повторних слуханнях вінничани проголосували проти будівництва у “Хіміку”, але готуються до тривалої боротьби за парк

Заборонити будь-яку забудову у парку «Хімік», а за потреби – стати стіною і не допустити будівництва – про таке говорили на  громадських слуханнях щодо майбутнього парку, що відбулись 7 червня. Слухання були організовані самою громадою, серед яких більшість є мешканцями мікрорайону Замостя.

Як відомо, конфлікт навколо парку триває уже кілька місяців. Причиною стало бажання релігійної громади збудувати православний храм Київського патріархату і міська влада не знайшла більш вдалого місця, аніж вказати на парк колишнього хімзаводу, що уже понад десять років стоїть занедбаним.

– Занедбаним, але не непотрібним, – уточнює активістка, мешканка Замостя Тетяна Попович. – Для прикладу, ми спостерігали скільки людей відвідують парк. Так ось, навіть у вівторок, робочий день близько опівдня ми нарахували 150 чоловік. Там люблять гуляти мами з дітьми, молодь, а також старше покоління, яке ще пам’ятає цей парк квітучим. А міська влада, замість того, щоб почути нас і привести парк до пристойного вигляду, може дозволити там будівництво. І неважливо, що саме там будуватимуть, ми проти будь якого будівництва, хочемо зберегти цілісність парку та відновити його.

Громадські слухання 7 червня стали уже другими стосовно згаданого парку. 8 квітня на слуханнях, де представили концепцію розвитку парку більшістю голосів погодили спорудження храму. Таке рішення обурило багатьох вінничан, зокрема й мешканців Замостя, які переконані – їхньої думки не врахували. Було створено ініціативну групу, яка провела збір підписів щодо відміни рішення попередніх слухань, під петицією до міської ради про заборону будівництва підписались 379 вінничан з 350 потрібних… Однак, відповідь міської ради активістів розчарувала – стандартна відписка, де продублювали рішення перших слухань.

Візуалізація парку, що передбачає появу храму

Ініціювавши повторні громадські слухання, противники будівництва у парку намагаються довести альтернативну думку і переконати владу знайти інше місце для храму.

– Ми не проти появи у Вінниці храмів Київського патріархату, у чому нас хотіли звинуватити. Якщо люди відчувають потребу у них, вони мають бути. Але ми не хочемо, щоб наш парк «Хімік» став місцем забудови. Ми проти вирубки дерев, проти того, щоб забирали місце у дітей. Невже окрім парку більше ніде будувати церкву? – каже представниця ініціативної групи Любов Колосова.

DSC_0281

DSC_0275

До речі, там же на слуханнях самі люди спробували допомогти міській владі, якщо сама не може, знайти місце для храму. Зокрема, лунали пропозиції будувати на місці ледве живого Муніципального ринку, на території якого, між іншим, віднедавна почалося будівництво великого житлового комплексу. Ще одну альтернативу пропонують пошукати на території колишнього хімзаводу. Аргументованою була пропозиція звести храм на території старого кладовища на вулиці Брацлавській (Островського), яке міська влада хоче перетворити на Парк пам’яті і уже почала там роботи.

Щоправда, як пропозиції, так і запитання людей залишились поки без відповіді. Попри те, що, як стверджує Тетяна Попович, на слухання запрошували представників міської влади, чиновники  не побажали бути присутніми.

– Тим самим, виходить, нам показали своє ставлення до проблеми і до наших вимог. Ми неодноразово звертались щодо відновлення парку, але виходить так, що міська влада знаходить гроші на будівництво нікому непотрібного паркану навколо Центрального парку, а навіть на косметичний ремонт парку «Хімік» грошей немає, – обурюється вінничанин Сергій.

При цьому, активісти побоюються, що будівництво церкви може стати лише початком майбутньої ліквідації парку як такого. І нинішній занедбаний стан бажаючим прибрати його до рук якраз на користь – мовляв, кому потрібен такий безлад?

Парк нині:

– Тут є цікавий з юридичної точки зору факт. Парком вважається рекреаційна зона не менше 2 гектарів. Сьогодні територія «Хіміка» складає 2,3 гектари. І виходить так, що для потреб церкви хочуть виділити 0,31 гектари. У парку будувати заборонено, а звичайну рекреаційну зону можуть забудувати, не запитуючи!, – каже Тетяна Попович.

Між іншим, «Хімік» – не єдиний у Вінниці парк, де планують забудову. Ще у 2007 році міська рада продала частину півострова «Бригантина», де планувалось будівництво ТРЦ з аквапарком. Щоправда, тоді цей факт обійшовся практично без розголосу серед громадськості.

Що ж до результатів громадських слухань, у залі м’ясокомбінату з понад двох сотень присутніх усі одноголосно проголосували проти. Протокол засідання із результатами передадуть у міську раду. Щоправда, активісти переконані – боротьба за парк тільки починається. Для початку сподіваються домогтися відміни попередніх рішень. Також активісти хочуть провести у парку суботники, а то й мистецькі заходи, щоб показати – парк потрібен місту.

DSC_0294

Врешті, і без результатів перепитій навколо парку “Хімік”, таку активність вінничан можна вважати позитивним сигналом – у Вінниці є люди, які бачать дещо далі своїх квартир, яким небайдуже, як розвиватиметься їхня вулиця, їхній мікрорайон та місто. Можливо, це і є проявом того громадянського суспільства, якого так прагнемо?

Введіть свою електронну адресу:

Місто
Інфраструктура
Будівництво і архітектура
Історія міста
Новини області
Подорожі
Україна
Світ
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті дозволяється за умови посилання на urban.vn.ua. Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту за умови гіперпосилання на urban.vn.ua.
Порушення вищевказаних умов є порушенням захищених законом прав інтелектуальної власності та прав на інформацію.
Контакт: [email protected]